Koffiemachine met Cups of Capsules

Wat is jouw koffiecultuur?

Alleen in Italië is ‘un caffè’ automatisch een espresso. In de rest van de wereld is een espresso een van de vele opties die je als koffieliefhebber krijgt in een steeds groter wordend assortiment. Elke huiskamer heeft vandaag zowat zijn eigen koffiecultuur. Filters, cups of versgemalen koffie: dit zijn de opties voor jouw smakenpalet.

Koffiepads: de traditionele filter

De tijd dat we een grote koffiekan vulden door gemalen koffie te scheppen in grote filterzakken, is stilaan voorbij. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een koffiezet die kant en klare kopjes produceert van hun favoriete warme drank.

Koffiepads zijn al meer dan 20 jaar erg populair. Deze ronde, papieren filters met gemalen koffie laten je toe om 1 of 2 kopjes te zetten, zonder zelf koffie in een filter te scheppen. Senseo biedt als meest bekende merk het grootste assortiment smaken en intensiteiten. Veel keuze, een groot gebruiksgemak én vriendelijk voor je portemonnee, maar voor fijnproevers is deze optie soms wat te weinig uitgesproken van smaak. 

Intenser met capsules en cups

Wie minder koffie drinkt, maar een meer intense smaak zoekt en daarvoor wat extra geld op tafel wil leggen, kiest vaak voor een koffiemachine met cups of capsules. Deze zijn namelijk vacuüm verpakt, wat de smaak van de koffie ten goede komt. Merken als Dolce Gusto specialiseren zich al jaren in het verfijnen van zowel de technieken van de machines als het smaakpalet van hun assortiment. Sinds Georges Clooney in 2006 zijn kopjes Nespresso nipt, scheert de verkoop van dit soort machines ongekende hoogtes. Who else?

Liever een echte espresso

Sommige fijnproevers en doorgewinterde koffiedrinkers kiezen het liefst voor de essentie: een kop koffie van versgemalen koffiebonen. Dit is de essentiële smaak van koffie en dus het echte werk. Liefhebbers van cappuccino’s of andere koffievarianten met melk kiezen een machine met een melkreservoir of stoompijpje. 

Je moet er wel wat voor over hebben. Niet alleen is het prijskaartje stevig, koffiebonen malen maakt ook best veel lawaai. De bonen regelmatig aanvullen, het lekbakje vaak legen en de onderdelen van het apparaat goed onderhouden: dit is koffie die je met liefde maakt. Daarnaast neemt zo’n apparaat ook meer plaats in in de keuken. Minder geschikt voor kleine keukens en budgetten dus, deze optie, en wellicht ook voor wie veel koffie wil drinken ‘on the go’.

Wat je kiest hangt dus af van diverse zaken: je beschikbare ruimte en budget, hoeveel koffie je elke dag drinkt en of je een purist bent, dan wel een liefhebber van diverse smaken en intensiteiten. Welke koffiemachine past best bij jou?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *