laptop, foto's

Zo geef jij je foto’s een upgrade

Presets zijn op voorhand gemaakte instellingen die zijn ontworpen om je foto’s met één druk op de knop om te toveren tot een prachtig eindproduct. Er zijn honderdduizenden opties als het gaat om presets. Eén kleine aanpassing aan één van de vele schuifregelaars in Lightroom kan het uiterlijk van een foto volledig veranderen. En dat is maar goed ook! Want dat betekent dat voorinstellingen aanpasbaar zijn. (En dat moeten ze ook zijn, want elke foto is anders.) Presets zijn een hot topic! Maar veel fotografen weten niet hoe ze deze moeten gebruiken. Daarom hebben wij voor jou een aantal handige tips op een rijtje gezet!

Wat is Lightroom?

Voordat we beginnen met uit te leggen hoe je met presets je foto’s een upgrade kan geven, is het belangrijk dat je weet wat Lightroom is. Het is een programma dat je op je computer of mobiel gebruikt om afbeeldingen te bewerken. Het beste hieraan is dat het niet-destructief is, dit betekent dat het originele afbeeldingsbestand niet verandert als je eraan werkt. Dit is een groot voordeel want andere bewerkingsprogramma’s doen dit wel, waardoor de kwaliteit afneemt. Het enige nadeel? Er is een beetje een leercurve (hoewel lang niet zo veel als Photoshop). 

Wat zijn de voordelen van presets?

1. Tijd 

Het gebruik van kwaliteitsvolle presets biedt de mogelijkheid om grote hoeveelheden foto’s te bewerken in een fractie van de tijd die het zou kosten om dezelfde foto’s zonder presets aan te passen. Een bruiloft met 5000 foto’s kost je misschien dagen staren naar een computerscherm, maar met presets en een goede workflow kan dat worden teruggebracht tot een paar uur. 

foto maken2. Efficiëntie

Je verspilt zoveel tijd aan het één voor één bewerken van foto’s, om vervolgens bij de volgende foto weer opnieuw te moeten beginnen. Met presets (of voorinstellingen) kan je met één klik een reeks bewerkingen toepassen. Vervolgens kan je de voltooide bewerking kopiëren en plakken op de volgende foto, of die specifieke bewerking synchroniseren op al uw foto’s. Werk slimmer, niet harder, toch?

3. Consistentie

Eén van de grootste voordelen van het gebruik van een preset is dat het je in staat stelt om een consistente bewerking stijl te hebben. Omdat je bij elke foto dezelfde stijl van bewerken toepast, bouw je vanzelf aan een portfolio waar je trots op bent (en die er super professioneel uitziet!).

4. Stijl

Het vinden van je eigen persoonlijke stijl is een reis die elke artiest en fotograaf maakt. Het vinden van presets die bij jou passen, gecombineerd met je eigen persoonlijke touch, is iets waardoor anderen je werk zullen herkennen. Met presets kom je er niet helemaal, maar ze zijn wel een grote sprong voorwaarts.

Vergeet niet dat presets de kers op de taart zijn en niet het hele cakebeslag. Het is van belang dat je leert om eerst goede foto’s te maken en ze dan pas te verbeteren met een preset. Ben je niet zo creatief? Koop dan deze bestsellers bundle! Deze presets kan je enkel hier met 80% korting kopen. Waar wacht je nog op? Profiteer van deze geweldige actie en maak prachtige foto’s.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *