camera

Zo neem jij Insta-worthy foto’s van je eten

Hoe lekker je eten ook mag zijn, het is niet altijd het makkelijkste om te fotograferen. Er komt heel wat bij kijken, want een goede foto ontstaat niet zomaar. Je moet nadenken over de details zoals compositie, belichting, styling,… Het maakt niet uit of je een grote chique camera gebruikt of je smartphone, met beide camera’s kan je je volgers laten kwijlen bij al het lekkers dat op je bord ligt.

Gebruik natuurlijk licht

Fotograferen met natuurlijk licht is één van de belangrijkste tips die wij je kunnen geven. Hoewel er veel getalenteerde fotografen zijn die met kunstlicht fotograferen, is natuurlijk licht de beste en makkelijkste manier voor beginners. Je hoeft je geen zorgen te maken over het leren van alle ingewikkelde, technische zaken, zoals welke lampen je moet kopen en wanneer je deze exact moet gebruiken. Doe dus alle keukenverlichting uit en ga op zoek naar de natuurlijke lichtbronnen in je huis. Focus je niet enkel op je keuken, maar kies het raam in je huis met de beste bron van natuurlijk licht. Deze lichtbron zal zeker variëren met de tijd van de dag en de seizoenen. De enige manier om hierachter te komen is door te oefenen en te experimenteren. Neem een fruitschaal en fotografeer die op verschillende tijdstippen van de dag rond verschillende ramen, je zal snel merken wat wel en niet werkt.

Leer de grondbeginselen van fotografie

Zelfs als je de camera van je smartphone gebruikt, is het belangrijk om alle functies te kennen. Er zijn heel wat apps die je meer controle geven over je camera. Lightroom is een handig programma omdat je de app kan gebruiken voor foto’s die je met je smartphone hebt genomen en het desktop programma kan gebruiken voor foto’s die met een professionele camera zijn getrokken. Belangrijke functies van de camerabedieningen vind je met een beetje zoeken op elk toestel terug. Functies zoals ISO, sluitertijd, witbalans en handmatige focus helpen je om de perfecte belichting en uitstraling te krijgen.

Gebruik een statiefeten

Een statief is je grootste vriend als het op voedselfotografie aankomt. Geen zorgen, je hoeft je niet blauw te betalen. Vanaf € 20 vind je al kwaliteitsvolle statieven die een grote meerwaarde zijn tegenover foto’s die je met je losse hand trekt.

Neem shots vanuit verschillende standpunten

Camerastandpunten zijn een cruciaal onderdeel van een compositie. Het zou het eerste moeten zijn waar je over nadenkt als je een foto trekt. Bepaalde gerechten zien er fantastisch uit vanuit bepaalde hoeken, maar gaan helemaal verloren als je ze vanuit andere hoeken bekijkt. Beslis daarom welk deel van het gerecht je het meest wil laten opvallen en speel daar dan op in. 

Als je echt carrière wil maken van voedselfotografie, dan moet je je het eigen maken en het behandelen als een bedrijf. Als je in die mindset komt, krijg je meer vertrouwen in je vaardigheden en kan je echt groeien! 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *