gsm

5 tips voor een gezonde relatie met sociale media

We weten allemaal dat sociale media zijn tol kan eisen op onze mentale gezondheid. Het probleem is dat we niet altijd weten wat gezonde sociale media gewoontes exact inhouden. Het is zo ingebakken in ons dagelijks leven dat het bijna als een taboe wordt gezien om het niet voortdurend te gebruiken. Wil jij je relatie met sociale media verbeteren? Goed nieuws want wij hebben vijf tips voor jou op een rijtje gezet! 

Waarom zit je op sociale media?

Wanneer je geen duidelijk idee hebt waarom je op sociale media zit, ga je gedachteloos scrollen en voor je het weet is er weer een uur voorbij. Net als bij elk nieuw doel, is het vinden van je motivatie de belangrijkste eerste stap! Maak een lijstje in je hoofd of op papier, waarom je sociale media leuk vindt en waarom je ze wilt blijven gebruiken. Als je er dan op zit en niet één van deze drie dingen bereikt, verspil je je tijd en weet je dat je moet stoppen.

Stel grenzen

Ben jij zo iemand die op Instagram zit te scrollen als je naar de wc loopt op het werk? Of als je in de file staat te wachten tot het stoplicht op groen springt? Of hier is een betere vraag: ben je niet in staat om alleen te zitten zonder iets te doen of ergens naar te kijken? Stel grenzen en bepaal op welke momenten je geen sociale media hoeft te gebruiken. Deze tip lijkt misschien eenvoudig, maar kan moeilijk zijn om in de praktijk uit te voeren. 

Gebruik de screentime optieiphone

Je kan je screentime instellen tussen bepaalde uren. Je kan telefoontjes, sms’jes en muziek toestaan, maar de tijdslimiet alleen instellen op sociale media-apps op je telefoon, waaronder Instagram, Youtube, Twitter, Facebook en Pinterest. Dat betekent dat je geen meldingen krijgt tijdens die uren, zo kan je die apps niet meer openen op automatische piloot.

Gebruik de mute-knop

Als je een melding krijgt, klik je er gegarandeerd op. Je hebt steeds de drang om alle meldingen te checken. Om de constante afleiding te stoppen, kan je deze op je telefoon uitschakelen voor alle sociale media-apps. Instagram en Twitter hebben allebei de optie om mensen te muten en Facebook heeft de optie om te unfollowen. Dit is echt een handige optie als je de ruis op je feed wilt verminderen.

Schakel het mobiele gebruik van sociale media uit

Zet het mobiel gebruik van Instagram en Facebook uit. Op die manier moet je verbonden zijn met  WiFi om deze apps te gebruiken.

Met deze tips ben je binnen de kortste keren van je sociale media verslaving af! Stop dus met het onnodig aandacht geven aan mensen op je sociale media en begin met te doen wat jou gelukkig maakt. 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *