zwemmen goed lichaam

Zwemmen helpt je afvallen en is goed voor je humeur

Van zwemmen krijg je niet alleen een sterker (én slanker) lichaam, het verbetert ook je humeur en heeft tal van andere voordelen. We hebben de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet! 

Full-body workout 

Water is 800% compacter dan lucht en daarom valt zwemmen onder de weerstandstraining. Zonder dat je het door hebt train je er eigenlijk je hele lichaam mee. Je verstrekt er je schouder- en armspieren mee en je moet tegelijkertijd je core aanspannen om horizontaal in het water te blijven. Doordat je al je spieren traint die meer vet verbranden, krijg je na een paar zwembeurten een mooier silhouet!

Een prachtlijf in een mum van tijd

Met zwemmen verbrand je wel zeker tussen 200 en 600 calorieën per uur en al na 40 minuten spreekt je lichaam zijn vetreserves aan. Je hoeft dus maar een paar baantjes te zwemmen om dat lekkere ijsje na de lunchpauze te verbranden. 

zwemmen cardio

Zeg dag tegen zware benen

Terwijl je zwemt zal je bloedcirculatie en de werking van je aderen verbeteren. De afwisseling van spiercontractie en -ontspanning tijdens de zwemslagen helpt erg goed tegen zware benen. De frisheid en de druk van het water zorgen er dan weer voor dat we geen last krijgen van vervelende spataders. 

Uitstekende cardio

De meeste mensen denken dat wanneer ze willen beginnen hardlopen, ze best onmiddellijk de loopschoenen aantrekken en eraan beginnen. Ben je na een tiental minuten al buiten adem? Begin dan eerst eens met een aantal zwemsessies.

Je traint er niet alleen je bilspieren, bovenbenen en hamstrings mee, je versterkt er ook je longcapaciteit mee. Hierdoor kan je lichaam na een paar beurten meer aan doordat je maar kort kunt ademen tijdens de afstanden die je aflegt. 

Je gewrichten zijn je dankbaar

Weerhoudt die pijnlijke knie van jou je om naar de sportzaal te trekken? No excuses anymore! Je hoeft geen schrik te hebben je enkels of knieën te kwetsen tijdens een zwem work-out, want het water draagt je hele gewicht. Geen blessures meer dus. Bovendien helpt zwemmen blessures die je hebt opgelopen tijdens een andere sport, te herstellen. 

Je wordt er gelukkig van

Doordat je in beweging bent, produceert je lichaam endorfines, het ontspannings- en plezierhormoon bij uitstek. Je humeur zal dus een enorme boost krijgen tijdens het zwemmen. Daarnaast zorgt zwemmen ook nog eens voor het verminderen van stress. Zwemmen wordt wel eens vergeleken met yoga want het zou op lange termijn ook angsten verminderen. En aangezien je niet met je smartphone in het water zit, kan je echt helemaal tot rust komen! 

zwemmen geluk

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *