Genoeg slapen is een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Helaas wordt het vaak over het hoofd gezien of is het geen prioriteit. Om een gezond slaappatroon te bereiken, is het belangrijk om een goede nachtroutine te creëren. Je kan een liter kombucha drinken, je chakra’s op één lijn brengen of alleen superfoods eten, maar als je niet de juiste hoeveelheid slaap krijgt, kun je de rest net zo goed vergeten. Onderzoekers suggereren dat slaap het meest effectieve is wat je kunt doen om je hersenen en lichaam te resetten. Daarom hebben wij de belangrijkste zaken voor een goede nachtrust voor jou op een rijtje gezet.
Voor je gaat slapen
De eerste stap in je dagelijkse nachtroutine is je voorbereiden op de volgende dag. Deze eerste stap zorgt ervoor dat je minder tot geen stress hebt voor de dag die erna komt, daar moet je dan al niet over wakker liggen. Leg je kleding klaar, bereid je lunch voor en zet je tas klaar. Maak een to-do lijstje voor de volgende dag en bekijk afspraken en vergaderingen in je agenda zodat je voorbereid bent. De focus van je routine voor het slapengaan ligt op het opbouwen van gewoontes die je kalmeren en ontspannen. Het geleidelijk afbouwen van je activiteitenniveaus zodat je makkelijker de slaap kunt vatten is essentieel. Het belangrijkste is dat je al je apparaten uitschakelt voordat je naar bed gaat. Zo vraag je niet teveel energie van je ogen en passen ze zich aan aan het donker. Thee drinken, yoga doen en een boek lezen zijn allemaal eenvoudige technieken die ook hier helpen.
Tijdens het slapen
Het doel van een routine tijdens het slapen is natuurlijk om te voorkomen dat je wakker wordt. Als je tijdens de nacht veel ontwaakt, geraakt je lichaam in de war en wordt je slaapkwaliteit minder. Creëer dus een omgeving die bevorderlijk is voor het slapen door de kamer te verduisteren en voor een koele temperatuur te zorgen. Als je vaak wakker wordt om naar het toilet te gaan, kan je overwegen om thee voor het slapengaan over te slaan.
Na het slapen
Verrassend genoeg kan de manier waarop je wakker wordt je algemene slaapgewoonten, -routines en -kwaliteit beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat je een goede ochtendroutine hebt. Het draait vooral om het wakker worden aangenamer te maken. Dit kan je doen door je lievelingsliedje op te zetten in plaats van een vreselijk alarm of door goede redenen te creëren om uit bed te komen. Dit kan een lekker ontbijt zijn of een heerlijke ochtendwandeling met vrienden dat je hebt gepland.
Het creëren van een slaaproutine die voor jou werkt is een kwestie van vallen en opstaan, ontdekken wat je lichaam prettig vindt en hoe het op alles reageert. Het is dus een goed idee om met verschillende activiteiten en gewoonten te experimenteren en te zien hoe ze voor jou werken. Er is geen standaard slaaproutine, maar wat je routine ook is, er één hebben kan echt helpen.