Heerlijk toch, die warmte op je gezicht! Alleen, soms ook een beetje storend. De zomers worden steeds warmer en we krijgen opvallend vaak te maken met hittegolven. Onze huizen zijn hier (nog) niet echt op afgestemd: veel ramen, dunne muren en leefruimtes die naar het zuiden gericht zijn. Meestal tof, maar dus niet bij snikhete temperaturen. Gelukkig hoef je niet heel je huis te verbouwen tot een Spaanse haciënda om het wat af te koelen. Hier zijn een paar eenvoudige trucjes!
Zon buiten, warmte buiten
Eigenlijk is het ongelofelijk belangrijk dat je in de eerste plaats zorgt dat je de zon en warmte buiten houdt. Het is gemakkelijker je kamer koel te houden dan om ze van warm naar koel te brengen. Dit is een beetje vervelend voor veel mensen: we houden zo van het zonnetje, dat we geneigd zijn alle gordijnen open te gooien en het licht naar binnen te laten stromen. Dat doe je dus beter niet als het een warme dag wordt.
Hoe doe je dat nu? Ten eerste kan je ingrepen doen aan de buitenkant van je huis. Heb je een tuin aan de zuidkant, dan is een grote boom voor het raam de perfecte natuurlijke airco. In de zomer staat hij vol in blad en biedt hij de nodige schaduw in huis. In de winter vallen de bladeren en komt de winterzon heerlijk binnen. Perfect! Alleen… zo’n boom staat er niet van vandaag op morgen, natuurlijk. Ander ingrepen zijn dan rolluiken of zonwering aan de buitenkant van je ramen installeren.
Donker is koel
Geen boom in de tuin en geen ruimte of budget voor zonwering? Dat snappen we. Dan is het zaak om het binnen zo koel mogelijk te maken door je ramen af te schermen. Sluit de gordijnen al van ’s morgens vroeg en open ze pas als de zon niet meer op die ramen zit. Zo krijgt de warmte minder kans. Ga steeds voor overgordijnen op maat: elk kiertje of spleetje dat licht doorlaat, laat ook de warmte door.
Een ruimte die in de zomer vaak voor kopzorgen en zweethandjes zorgt, is de zolder. Vaak is die verbouwd tot extra slaapkamer of bureauruimte en in de winter is het hier zeker aangenaam zitten. De zon die op de schuine dakramen valt, maakt het heel snel warm binnen. Alleen, in de zomer is het vaak té warm. Investeer zeker in een gordijn voor het dakraam en sluit het al nog voor de zon een kans krijgt binnen te glippen.
En eens het te warm is?
Zodra de warmte ‘in huis’ zit, krijg je ze maar moeilijk weer buiten. Dan is het zaak jezelf en de ruimte af te koelen. Ga nu niet alle gordijnen opengooien, maar kijk hoe de wind zit en zet ramen strategisch open zodat er een briesje door het huis waait. Zet een ventilator op een plaats waar zo’n briesje passeert om die frisse lucht te versterken. Blijft het toch te warm? Dan vrezen we dat een (mobiele) airco de enige resterende optie is.