Reisapotheek

Wat mag er zeker niet ontbreken in je reisapotheek?

Hoor jij ook die lokroep naar de zon en verre bestemmingen? Er even lekker tussenuit, voor een paar dagen of een paar weken en zorgeloos genieten? Dan is ziek zijn wel het laatste waar je aan denkt. Maar ook op vakantie kunnen de microben toeslaan. Met een goed uitgeruste reisapotheek kom je dan al een heel eind. Maar wat neem je dan best mee? We zetten de belangrijkste items even op een rijtje. 

Eerste hulp bij ongevallen

Een basis EHBO-kit met pleisters, verbanden, antiseptische doekjes, steriele gaasjes, een pincet en schaar helpen je al een heel eind op weg. Je kan deze mooi kant-en-klaar vinden in heel wat outdoorwinkels. Voeg daar nog een desinfecterend middel en een tekenpincet aan toe, en je hebt een mooie basisset om kleine wonden te verzorgen. 

Zorg ook dat je altijd handdesinfectiemiddel bij de hand hebt om je handen te desinfecteren als er geen water en zeep beschikbaar is.

Medicijnen

Tweede onmisbare item op de lijst zijn pijnstillers en koortsverlagende medicijnen. Zorg dat je altijd verschillende soorten pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen in je reisapotheek mee neemt. Ze hebben namelijk elk een andere werking. Paracetamol zal eerder de koorts verminderen, terwijl ibuprofen vooral ontstekingsremmend werkt. 

Je wilt het liever niet tegenkomen, maar diarree en misselijkheid zijn de vaakst voorkomende klachten op vakantie. Zeker wanneer je maag-darmstelsel wat gevoeliger is, of wanneer je naar een warmere regio trekt is de kans reëel dat je ergens een vies beestje oppikt. Medicatie tegen spijsverteringsklachten zoals Antimetil kan je dan helpen om de symptomen te verlichten zodat je snel weer verder kan genieten van je vakantie.  

Ook je evenwichtsorgaan krijgt het op reis vaak te verduren. Als je gevoelig bent voor reisziekte, dan voorzie je best wat medicatie tegen reisziekte. Dat maakt het net wat aangenamer onderweg. Ook wanneer je je niet zo op je gemak voelt in een vliegtuig, kan het helpen als je vlak voor de vlucht een middel als Nustasium neemt om weer rustig te worden of wat te slapen. Dan is die vlucht zo achter de rug en kom je stressvrij op je vakantiebestemming aan. 

The usual suspects

Uiteraard mogen zaken als insectenwerende middelen en zonnebrandcrème niet ontbreken in je reistas. En heb je dan toch een insecten- of zonnesteek? Dan doet verzachtende insecten zalf of aftersun enorm deugd. 

Medicatie op voorschrift?

Misschien klinkt het voor de hand liggend, maar vergeet ook zeker je voorgeschreven medicatie niet, en voorzie zeker wat extra. Je weet nooit dat je reis door omstandigheden langer duurt dan je gepland had. Bij voorgeschreven medicatie neem je best ook altijd een kopie van je voorschrift mee. 

Het is ook altijd aan te raden om vooraf te overleggen met je arts of apotheker welke medicijnen je nodig hebt op basis van je gezondheid, de duur en de bestemming van je reis. Zij kunnen je het beste adviseren over welke medicijnen je best meeneemt en hoe je die moet innemen in geval van klachten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *