Wie had 2 jaar geleden gedacht dat je door corona volledig thuis kwam te werken? Veel bedrijven hebben snel geschakeld om het personeel thuis te laten werken. Dat thuiswerken gebeurde voornamelijk aan de eetkamertafel in je woonkamer of aan de keukentafel. Je zit dan op een keukenstoel of de eetkamerstoel. Soms heb je je kantoorstoel van je werk meegenomen, maar deze stoel is vaak niet goed afgestemd op de nieuwe situatie.
Nu veel bedrijven het thuiswerkbeleid hebben bepaald, is het goed om na te denken over de inrichting van je thuiswerkplek.
In het thuiswerkbeleid is veelal bepaald dat werknemers 50% van de werktijd thuis mogen werken. In veel gevallen is dat 2 tot 3 dagen per week. Een ergonomische thuiswerkplek is dan een must.
De ergonomische thuiswerkplek
Als je een werkplek ergonomisch inricht, dan stem je bureau, stoel, beeldscherm of de laptop af op jou als mens. Hierdoor kan je beter functioneren. Richt je de werkplek goed in, dan kan je klachten aan je nek, polsen, schouders en rug zo veel mogelijk voorkomen. Daarbij is het ook belangrijk om iedere 2 uur even op te staan en wat te bewegen. Bijvoorbeeld om een kop koffie of thee te halen. Of een rondje te wandelen met je hond. Daarna kan je lijf er weer tegenaan.
De perfecte bureaustoel
Een ergonomische bureaustoel die volledig op jou af te stemmen is, is onmisbaar bij de inrichting van de werkplek. Deze bureaustoel kan je zo aan je lichaam aanpassen zodat de stoel de juiste ondersteuning biedt.
NEN EN 1335 en NRP 1813
Zit je gemiddeld tussen de 6 en 8 uur op je bureaustoel, dan is het goed om wat extra eisen te stellen aan je stoel. Voor een ergonomische bureaustoel zijn de NEN EN 1335 en NRP 1813 belangrijk.
De NEN EN 1335 is een Europese norm voor bureaustoelen. In deze richtlijn worden eisen gesteld aan de bureaustoel over de mogelijkheid om de stoel in te kunnen stellen en over de maten van de (onderdelen) van de stoel.
In aanvulling op deze Europese norm is de Nederlandse Praktijk Richtlijn 1813 opgesteld. In deze richtlijn wordt er meer rekening gehouden met de verschillende lichaamsmaten van de Nederlanders.
Waar moet je op letten als je de perfecte stoel wilt hebben?
Het aanbod in ergonomische bureaustoelen is groot. Tegenwoordig is de vormgeving ook mooi. De stoelen zijn zelfs in verschillende kleuren verkrijgbaar.
Ben je op zoek naar een bureaustoel of een nieuwe kantoorstoel, hou dan rekening met de volgende punten:
- Heeft de stoel een lendesteun?
- Is de stoel instelbaar? Zowel in hoogte als in zitvlak?
- Door de hoogte juist in te stellen, plaats je je armen op de juiste hoogte en voorkom je nek- en schouderklachten.
- Zijn de armleuningen instelbaar?
- Als je lange dagen maakt, dan is het fijn om te kijken naar een stoel die armleuningen heeft die in hoogte, breedte, diepte ingesteld kunnen worden.
- Zit je tussen de 3 en 6 uur per dag? Dan is het fijn als de rugleuning meebeweegt met jouw bewegingen.
Heb je budget gekregen om je werkplek thuis in te richten?
Nu veel werkgevers het thuiswerken meer stimuleren, kan je met je werkgever ook de mogelijkheden voor een vergoeding van een ergonomische werkplek bespreken. Sommige werkgevers stellen alle spullen die je nodig hebt om een ergonomische thuiswerkplek in te richten, beschikbaar.