zuinig rijden met een hybride wagen

Zo rijd je zuinig met een hybride wagen

Misschien heeft je bedrijf net de overstap gemaakt naar meer elektrische of hybride wagens in het wagenpark, of ben je recent zelf overstag gegaan voor de vele financiële en ecologische voordelen van elektrisch rijden? Dan is de kans groot dat je met een (plug in) hybride rijdt. Veel bestuurders en bedrijven zijn nog wat afwachtend als het over full-on elektrisch gaat – de oplaadmogelijkheden en actieradius schrikken nog wat af. De hybride is dan een prima tussenweg. Maar hoe rijd je daar nu het zuinigst mee? 

Laad na elke rit

Je wil uiteraard zo vaak mogelijk op je batterij rijden. Dat is niet alleen leuker voor je portemonnee, het is ook een pak liever voor de planeet. En goed nieuws: nulverbruik is bij een hybride perfect mogelijk. Met de meeste modellen kom je zo’n 40 à 50 km toe met één batterijlading. Prima voor kleinere verplaatsingen dus. De enige voorwaarde: je moet dan wel na elke rit laden. Maak daar een gewoonte van, zo kan je een laadpas gebruiken om vlot elektrisch te laden – zodat je nooit met een halfvolle batterij vertrekt. 

File? Batterijtijd!

Het zogenaamde accordeonrijden of start-stopverkeer is als de duivel voor je verbruik. Dat weten we al langer. Sta je dus elke dag wel even in een file aan te schuiven onderweg naar het werk of moet je telkens een stukje door de stad? Schakel op dat moment over op de batterij. Je brandstoftank zal je dankbaar zijn!  

Ecorijden

Ook met een hybride wagen loont het om het ecorijden perfect onder de knie te krijgen. Wie vlot en anticiperend rijdt, bespaart zowel op de batterij als op het verbruik van de brandstofmotor. En ook tijdig onderhoud en correcte bandenspanning blijven essentieel. Let ook op het onzichtbare, maar steeds sluimerende verbruik van extra energievreters in de auto: het gebruik van stoelverwarming of airco mag dan wel comfortabel zijn, het heeft een grote invloed op je batterijverbruik als je in batterijstand rijdt. 

Slim tanken

Tenzij je dus nooit meer dan 40 of 50 km rijdt en na élke rit een volle batterij kan laden, zal je sowieso ook wel op brandstof moeten rijden. Maar ook daar kan je besparen. Zeker als zelfstandige kan het nuttig zijn bijvoorbeeld een tankkaart voor zelfstandigen aan te schaffen. Niet alleen tank je veel vlotter, je bespaart er ook nog eens mee. En je krijgt een factuur, zodat je de kosten gemakkelijker kan inbrengen. Want tijd besparen, is ook geld besparen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *