kunst

De 6 voordelen van kunst in je huis

De makkelijkste manier om je huis op te fleuren is door kunst op te hangen. Kunst maakt al sinds de oudheid een groot deel uit van onze cultuur. Tot zover dat we kunnen terugkijken in de tijd is dit er altijd al geweest. Hoewel iedereen dit op zijn eigen persoonlijke manier waardeert, is het wetenschappelijk bewezen dat kunst in huis heel wat voordelen met zich meebrengt. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje gezet!

Verruim je geest

Kunst stelt ons in staat om onze persoonlijkheid op een welbepaalde manier tot uitdrukking te brengen. We laten ons leiden door onze onderbewuste voorkeur, afkeer en invloeden. Uit een onderzoek, met meer dan 10.000 studenten, bleek dat een bezoek aan een kunstmuseum hen beter in staat stelde meer empathie te tonen. Ook werd vastgesteld dat ze bijgevolg toleranter zijn tegenover de medemens. 

Word verliefd

Hersenscans hebben aangetoond dat het kijken naar kunstwerken die we mooi vinden een gelijkaardig effect heeft op onze hersenen als bij verliefdheid. Kijken naar kunst kan je ervaren als kijken naar iemand van wie je houdt en alleen daarom is het al een goede reden om je huis ermee vol te hangen!

Laat je creativiteit de vrije loop

Kunst helpt ons dagdromen. We hebben de neiging om in een kunstwerk te willen stappen en ons in te leven in de scène. Dit proces in onze hersenen is zeer krachtig en kan ervoor zorgen dat het bijna echt aanvoelt. Als je bijvoorbeeld naar een schilderij van een landschap kijkt, kan het zijn dat je de wind in je gezicht voelt of vogels hoort fluiten. Deze leuke ervaring zorgt er ook voor dat we ons creatieve vermogen wat meer op de proef stellen.

Kunst maakt ons slimmer

Onze hersenen zijn van nature ingesteld om te zoeken naar patronen, symbolen en betekenissen in kunst. Hoe complexer een afbeelding, hoe meer onze hersenen werken om het te ontcijferen. Deze manier van ernaar kijken kan aanvoelen als het oplossen van een puzzel. Het breekt mentale barrières af, verruimt ons perspectief en helpt ons de wereld beter te begrijpen.

Train je intuïtie

Het is bijna onmogelijk om naar kunst te kijken en onverschillig te blijven. Neurowetenschappers van NYU bestudeerden de reacties van mensen op kunst. Ze ontdekten dat we onbewust beslissen of we een kunstwerk al dan niet mooi vinden in minder dan 330 milliseconden. Het bekijken ervan verbetert onze intuïtie, opinievorming en introspectief denkvermogen. 

Verlaag je stress

Net zoals het maken van kunst kan het kijken ernaar er niet alleen voor zorgen dat je je meer ontspant, maar het kan ook fysiek je stresshormonen verlagen.

Al deze voordelen gelden niet alleen voor kunst dat je in een museum ziet. Je kan ook voor een makkelijke en goedkope manier gaan door zelf canvassen met een leuke print te kopen of er zelf eentje te maken. Voeg wat kleur, textuur en persoonlijkheid toe om je interieur echt af te maken en tot leven te brengen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *