Duurzamer Wonen met Meer Groen in Huis

5 makkelijke tips om duurzamer te wonen

Het milieu krijgt het zwaar te verduren en het leven wordt er niet goedkoper op. Gelukkig kan je zelf heel wat dingen doen om je voetafdruk te verkleinen en zuiniger te leven. Wil je duurzamer wonen en tegelijk ook wat centjes uitsparen, dan loont het de moeite even je huis te doorlopen en te checken welke van onze vijf tips je nog niet toepast. 

Zet de verwarming een graad lager

Door de verwarming slechts één graad lager te zetten, bespaar je al snel honderd euro per jaar. Negentien graden voelt aangenaam aan wanneer je in huis bezig bent. Voelt het toch te koud aan, kan je er een dikke trui of comfy dekentje bij nemen. Wanneer je niet thuis bent, schakel je de verwarming uit. Ook door de thermostaat ’s nachts op vijftien graden te zetten, kan je nog eens flink besparen. 

Tip: installeer een slimme of programmeerbare thermostaat. Zo kan je makkelijker de temperatuur aanpassen. 

Meer groen in huis

Planten brengen leven in huis en dat mag je vrij letterlijk nemen. Ze nemen allerlei schadelijke stoffen uit de lucht en creëren zuivere, schone lucht. Niet elke plant is even goed in het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Enkele krachtpatsers zijn graslelie, goudpalm, aloë vera en krulvaren.  

Schakel elektrische apparaten uit

Veel elektrische toestellen werken tegenwoordig met wifi, waardoor ze continu ingeschakeld zijn of op stand-by staan om verbinding te kunnen maken. Zo slorpen ze heel wat energie op. Zet je printer dus alleen aan wanneer je hem gebruikt, schakel je digicorder uit wanneer je gaat slapen en laat je computer niet op sluimerstand staan. 

Als je je smartphone en tablet dagelijks oplaadt, kan je een powerbank met zonnepaneel aanschaffen. Zo kan je je smartphone opladen met zonne-energie, cool toch?

Schakel over naar ledverlichting

Voor de hand liggend, maar alles wat elektriciteit nodig heeft, verbruikt energie, dus ook je verlichting. Vervang daarom elke gloeilamp in huis door een energiezuinige ledlamp. Die geeft evenveel licht, genereert geen warmte, bevat nul toxische stoffen en heeft een veel langere levensduur (liefst dertig keer langer dan een gloeilamp!). Fan van sfeerlicht? Om een gezellig en toch milieuvriendelijk sfeertje in huis te creëren, kan je kiezen voor dimbare ledverlichting

Go vintage

Als je graag shopt, hoef je dat niet op te geven, maar je kan het wel slimmer aanpakken. Kies bijvoorbeeld meer voor tweedehands of ga vaker shoppen in vintageshops. Als je op zoek bent naar een nieuwe broek of schoenen, neem dan eerst een kijkje op Vinted of in een leuke tweedehandswinkel. Ook meubels, boeken en andere spullen kan je perfect tweedehands aankopen. Door preloved items te kopen beperk je de impact op het milieu. Het is bovendien een stuk goedkoper. Geef ook je eigen spullen een tweede leven door ze te doneren of te verkopen. 

Duurzamer wonen kan dus zonder al te veel moeite. Door bewuster te leven en consumeren maak je al een grote impact op het milieu en in je portemonnee!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *