Rode Wijn met Kaas

Wijn als cadeau: waar moet je op letten?

Heb je vriendinnen die wel een glaasje lusten? Of maak je je papa gelukkig met een heerlijke bourgogne? Dan is een wijnpakket, een wijnabonnement of gewoon een flesje (lokale) wijn een perfect cadeau. Om op de vriendschap te klinken, voor een late Secret Santa, een geboorte of gewoon omdat 2022 nu toch wel eindelijk een fantastisch jaar mag zijn, nietwaar?

Ieder zijn zinnetje

Cadeaus kopen voor iemand die je niet zo goed kent: het is altijd een hele beproeving. Wat je vooral moet onthouden is dat je intentie, aandacht en moeite het belangrijkste is. Een cadeau kopen is geen test. Wijn als cadeau geven is gelukkig wel een goed idee bij iemand die je niet zo goed kent. Al is er natuurlijk wel een basiskennis nodig: drinkt hij of zij alcohol? En is hij of zij geïnteresseerd in lekker eten en drinken? Na enkele gesprekjes of een aperitiefje op vrijdag met je collega of buur, weet je deze basics wel ;-). Zo kan je ook alcoholvrije wijn geven, of kan je kiezen voor een pakket met verschillende soorten wijn: voor ieder wat wils.

De basics van smaken en geuren

Wanneer je zelf niet veel van wijn kent, kan je rekenen op online wijngidsen of tips van een wijn webshop. Ook in een wijnwinkel helpen ze je graag verder: waarbij wil je het drinken? Welke smaken vind je lekker? Kies wanneer je het echt niet weet voor ‘crowd pleasers’: denk aan een frisse Franse chardonnay, een fruitige viognier of een Australische pinot noir.

Let op de datum

Wanneer je een fles wijn cadeau geeft voor een etentje, is het interessant om voor een wijn te kiezen die je meteen kan drinken. Bij een specialere gelegenheid zoals een geboorte, huwelijk of verjaardag, is het net weer fijn om een wijn te geven die je nog even kan bewaren. Hoe dan ook moet je bij je aankoop letten op de houdbaarheidsdatum zodat je hem op het ideale moment kan drinken. Hoe lang mag je rode wijn bewaren? In het algemeen mag je rode wijn iets langer bewaren dan een frisse witte aperitiefwijn, maar alles hangt af van de soort fles, de zuurtegraad, de tannines en het alcoholpercentage. Wanneer je geen speciale of unieke wijn hebt gekocht, zoals een bordeaux of een bourgogne bijvoorbeeld, drink je rode wijn best binnen de 2 à 3 jaar. Frisse witte en rosé wijnen bewaar je best niet langer dan een jaar. Bij twijfel kan je altijd raad vragen aan de verkoper.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *