Tiny House

Tiny houses: een trend of de toekomst?

De trend tiny houses overspoelt ons land al een tijd. We kennen het vooral in de context van vakantiewoningen. Kleine chalets of containerwoningen die een praktische en vooral fotogenieke inrichting hebben. Zo’n plaats waar je even kan ontspannen in een minimalistisch interieur. Maar tiny houses zijn er niet alleen om vakantie te vieren: sommige mensen wonen in een tiny house. 

Tiny houses zijn trendy. Voor het grote publiek zijn het leuke, fotogenieke vakantieplaatsen. Maar er zijn ook best veel mensen die open staan voor het wonen in een tiny house. Er zijn talrijke voordelen aan verbonden, zoals de lage woonkost en het feit dat je een tiny house eigenlijk zo goed als overal kan neerzetten. Maar hebben tiny houses wel een toekomst? 

Wat is een tiny house? 

‘Tiny house’ is een Engelse term die ‘piepklein huis’ betekent. En met piepklein, bedoelen ze ook piepklein. Vaak zijn tiny houses niet groter dan een zeecontainer. Omdat het interieur vaak ingenieus in elkaar gepuzzeld is, is er in de meeste tiny houses wel ruimte voor sanitair, een leefruimte met keuken en een slaapkamer. 

Omdat er erg weinig plaats is in een tiny house, word je gedwongen om minimalistisch te wonen. Je moet keuzes te maken. Er is geen ruimte voor een zithoek met een enorme bibliotheek of een keukenkast vol potjes en vaasjes. Enkel de basisbehoeften hebben een plaats in een tiny house. 

Leven in een tiny house

Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat een tiny house geen optie is voor een gezin. Maar voor wie alleen wil wonen, is een tiny house een leuke, goedkope en vaak ecologische manier van wonen. Je hebt immers alles wat je nodig hebt om goed en gezond te leven in zo’n tiny house. Van een zacht bed tot een toilet en een lavabo

Precies om die redenen kunnen tiny houses ook een goede vorm van studentenkamers of zelfs noodwoningen zijn. 

Zelf een tiny house bouwen

Tiny houses bestaan er in allerlei vormen. Sommige mensen bouwen er zelf eentje van de grond op, anderen bouwen een oude bus of een tuinhuis om tot een piepkleine woning. Op sociale media zoals Instagram en Pinterest vind je talloze tips om zelf een tiny house te bouwen. Van tips voor solid surface douchewanden tot volledige instructies over een opberg eethoek. 

Wonen in een tiny house wordt steeds populairder. Omdat het goedkoper is dan een volledige woning te bouwen, maar ook omdat de minimalistische levensstijl duurzaam en ecologisch kan zijn. Een groot huis hebben is erg leuk, maar eerlijk: hebben we al die ruimte écht nodig? 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *