Belgische Vakbond Abonnementen Opzeggen

Welke Belgisch Vakbond moet ik kiezen?

België behoort tot één van de landen met de meeste vakbondsleden ter wereld. Meer dan de helft van alle Belgische werknemers zijn aangesloten bij een vakbond. Maar welke vakbond je moet kiezen is een vraag die veel werknemers zich stellen. In België bestaan er drie verschillende vakbonden met elk een eigen visie. In dit artikel lees je de verschillen tussen de drie vakbonden en ontdek je de voordelen van deze.

Wat is een Belgische vakbond?

Vakbonden verdedigen de belangen van de gewone man op straat. Ze hebben niet enkel leden die werken, maar ook werklozen, jongeren en gepensioneerden zijn aangesloten bij een vakbond. Iedere vakbond is actief op verschillende niveaus waardoor ze een uitmuntende dekking hebben over het land. 

Je hebt vakbonden die nationaal onderhandelen met regeringen en werkgeversorganisaties. Tijdens deze onderhandelingen verdedigen vakbonden de belangen van gewone burgers wanneer er nieuwe overeenkomsten en wetten gestemd moeten worden. 

Alle vakbonden hebben ook regionale kantoren, hier kan iedereen die aangesloten is met die bepaalde vakbond terecht voor hulp. Een regionaal kantoor helpt leden omtrent werk en uitkeringen. Ook kun je hier terecht voor het gratis invullen van belastingpapieren en het uitbetalen van werkloosheidsuitkeringen. 

Vakbonden staan natuurlijk het dichtst bij mensen op het werk zelf. Vakbonden op de werkvloer doen hetzelfde als een vakbond op nationaal en regionaal niveau, alleen onderhandelen zij niet met de regering maar met de werkgever. 

Welke vakbonden zijn er?

Er bestaan in België drie verschillende vakbonden; ABVV, ACV en ACLVB. Ieder van deze vakbonden is verbonden met een politieke kleur. In het verleden was kiezen voor een bepaalde vakbond een politieke statement, maar vandaag de dag is dat minder.

ABVV – Algemeen Belgische Vakverbond

Het ABVV is de meest linkse en dus ook socialistische vakbond en werd opgericht in 1898. Het ABVV is de bekendste vakbond en staat bekend om zijn acties zoals stakingen en betogingen. Andere vakbonden plegen liever meer overleg, maar het ABVV treed liever in actie. Sluit jij je liever aan bij een vakbond die meer overleg pleegt? Dan kun je gemakkelijk het ABVV opzeggen bij een opzegservice zoals Xpendy

ACV – Algemeen Christelijk Vakverbond

Het ACV is een centrale partij en werd in 1912 opgericht. Het ACV is een populair alternatief voor het ABVV. Anders dan het ABVV is het ACV tegenwoordig meer geneigd om de gemoederen rustiger te houden en dus ook langer te overleggen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het ACV niet overgaat tot actie, want dat doen ze wel.

ACLVB – Algemeen Centrale der Liberale Vakbonden van België

Het ACLVB is de meest rechtse vakbond en werd opgericht in 1939. Deze vakbond onderscheidt zich van andere vakbonden doordat het zich niet per sector opdeelt. Ze hebben namelijk gewoon een organisatie voor alle sectoren. Aangezien het ACLVB de meeste rechtse en dus ook liberale vakbond is, wordt deze algemeen door arbeiders als minst interessante gezien. 

Is een vakbond verplicht?

Een vakbond is niet verplicht om bij aan te sluiten. Zodra je je niet aansluit bij een vakbond kun je natuurlijk ook niet genieten van de voordelen die de bonden te bieden hebben. Kom je tot de conclusie dat vakbond abonnementen opzeggen beter voor je is, kun je dat gewoon gemakkelijk doen. Ook zonder vakbond red je het namelijk makkelijk.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *