Traplift

Weet jij wat de voordelen zijn van een traplift?

Uit recente cijfers van het CBS Bevolkingsprognose blijkt het aantal ouderen in Nederland aanzienlijk toe te nemen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat weten dat deze ontwikkeling nog enige tijd zal blijven aanhouden. Zo waren er in 2012 al circa 2,7 miljoen 65-plussers, maar verwacht CBS dat dit aantal tot 2041 tot ruim 4,7 miljoen ouderen zal stijgen.

Indien een mens ouder wordt, zal het lichaam fysiek verslechteren. Dagelijkse handelingen en activiteiten, waaronder traplopen, worden een uitdaging. Om die reden is de markt afgelopen tijd al verrijkt met diverse hulpmiddelen voor in huis. Zo wordt onder andere de traplift op grote schaal toegepast in woningen van senioren. Maar waarom is een traplift zo gewenst?

Goedkopere oplossing

Naarmate een persoon ouder wordt, kan zelfstandig thuis wonen, door de beperkte mobiliteit, erg vermoeiend en uitdagend worden. Om die reden maken veel ouderen de beslissing te verhuizen naar een woning zonder verdiepingen of een verzorgings- of bejaardentehuis. Het is immers financieel gezien niet verstandig om een woning te betalen waar de verdiepingen niet in gebruik gesteld worden.

Toch is het begrijpelijk dat ouderen een verhuizing liever voorkomen. Zij wonen immers al enkele jaren in de betreffende woning en een verhuizing is redelijk prijzig. Een traplift biedt in deze situatie de ideale oplossing. Het hulpmiddel kan in de betreffende woning geplaatst worden, waardoor de andere verdiepingen gemakkelijk en moeiteloos in gebruik gesteld kunnen worden. Daarbij zullen de kosten van een traplift opmerkelijk lager liggen ten opzichte van een volledige verhuizing. Het is zelfs mogelijk om  een tweedehands traplift aan te schaffen, waardoor de prijs nog lager zal liggen dan een traplift in nieuwstaat. Ook tweedehands trapliften worden aangeboden door professionele bedrijven, zodat jij verzekerd bent van een kwalitatieve traplift. 

Geen volledige verbouwing

Een traplift is zeer compact, waardoor de omgeving en de trap niet volledig aangepast worden. Het stoeltje van de traplift is immers inklapbaar, waardoor het hulpmiddel nauwelijks ruimte inneemt en eventuele bezoekers probleemloos de trap op en af kunnen lopen. 

Veel personen verwachten dat de traplift in de muur gemonteerd wordt. Dit is echter een misverstand. De traplift wordt aan de traptreden bevestigd, waardoor de muur geheel onbeschadigd blijft en er sprake is van minimale last in de woning.

Altijd en overal te plaatsen

Er zijn diverse soorten trapliften verkrijgbaar. Zo zijn er trapliften voor rechte trappen en trapliften voor trappen met bochten. Een traplift zonder bochten is eenvoudiger te installeren en te plaatsen, waardoor de prijs van dit soort lift lager ligt ten opzichte van een traplift met bochten. De trapliften met bochten zijn in drie soorten verkrijgbaar: een traplift voor de binnenbocht, buitenbocht en wenteltrap. 

Volledig veilig

De traplift wordt voornamelijk in gebruik gesteld door personen op leeftijd. Om het gebruik van de lift zo veilig mogelijk te laten verlopen, voldoen de trapliften aan zeer strenge veiligheidsnormen. Zo is onder meer de snelheid van de traplift ingesteld binnen de norm, bevorderen de noodstop en sleutelvergrendeling de veiligheid van het hulpmiddel en is de traplift voorzien van een afstandsbediening, waardoor de gebruiker de beweging van de traplift volledig zelf in de hand heeft. Dankzij de aanpassingen is de traplift volledig veilig te gebruiken en kunnen de verdiepingen probleemloos bereikt worden. 

Naar eigen smaak

Inmiddels zijn de trapliften al langere tijd verkrijgbaar en zijn de trapliften ook in verschillende kleuren, maten en materialen verkrijgbaar. Hierdoor kan het design van de traplift aansluiten op het interieur van de betreffende woning. De rail van de traplift kan in vrijwel iedere RAL-kleur gespoten worden en de bijbehorende stoel is verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder stof en (kunst)leer. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *