Bij de geboorte van je kindje komt heel wat kijken. Niet enkel emotioneel en fysiek, maar ook financieel en administratief. Die administratieve rompslomp is vaak het laatste waar je hoofd naar staat. Bereid je daarom goed voor zodat je na je bevalling niets vergeet. Wij lijsten hieronder de voornaamste zaken op!
1. Aangifte van je kindje bij de gemeente
De eerste stap is de aangifte van je kindje bij de gemeente. Nadat je bevallen bent, ontvang je een attest van het ziekenhuis. Met dit attest geef je binnen de 15 dagen nadat je kindje geboren is, de geboorte aan bij de Burgerlijke Stand. Vergeet je identiteitskaart en eventueel je trouwboekje niet mee te nemen!
Je ontvangt uittreksels om je kindje als persoon ten laste te laten inschrijven bij de mutualiteit én om het Startbedrag Groeipakket aan te vragen.
2. Aanvraag van je Startbedrag of kraamgeld
Zoals je al kon lezen, ontvang je een uittreksel waarmee je je Startbedrag aanvragen kan. Dit is een eenmalige financiële tegemoetkoming waarop je recht hebt bij de geboorte of adoptie van een kindje in België.
Je kan je Startbedrag overigens ook al online aanvragen tijdens je zwangerschap. Hiervoor heb je enkel je identiteitskaart en een zwangerschapsattest nodig. Het geboortebewijs kan je bezorgen na de geboorte van je kindje.
3. Aansluiting bij het ziekenfonds
Je doet er goed aan je kindje zo snel mogelijk na de geboorte in te schrijven bij een ziekenfonds naar keuze. Idealiter kies je hetzelfde ziekenfonds als waarbij jij en/of je partner is aangesloten. Hiervoor gebruik je ook het ontvangen uittreksel. Als aanvulling op de aansluiting bij de mutualiteit, kan je ook een hospitalisatieverzekering afsluiten voor je kindje.
4. Je kindje ten laste nemen
Indien je meerdere kinderen ten laste hebt, heb je recht op een belastingvoordeel. Een groter deel van je inkomen wordt niet belast en het bedrag dat je verschuldigd bent voor belasting wordt verlaagd. Je belastingvrije minimum wordt met andere woorden verhoogd. Je merkt het: aan een geboorte zijn niet enkel kosten verbonden, maar ook financiële voordelen!
Vergeet ook je werkgever niet in te lichten. Je kindje kan op je loonbrief (of die van je partner) opgenomen worden als ‘ten laste’.
5. Kinderopvang informeren
Heb je tijdens je zwangerschap al een geschikte crèche gevonden? Fijn! Licht hen dan zeker in over de geboorte van je kleine spruit. Zo kunnen zij bepalen vanaf welke datum je kindje voor het eerst naar de opvang zal komen.