Vrienden op bezoek

Vrienden op bezoek: zelf een gerecht maken om van te smullen

Kokerellen is een bezigheid die niet alleen inspannend maar ook vooral ontspannend werkt. Want er is niets leuker dan je beste kookkunsten naar boven te halen voor een gezellige avond met vrienden, toch? Nu kun je een gerecht afhalen bij de traiteur maar niets zo leuk dan zelf een leuk gerecht op tafel toveren. 

Gezond koken

Als je weet dat twee derden van je bord maar beter uit groenten bestaan, is de rekensom snel gemaakt. Wil je gezonder en vitaler leven, dan zijn groenten een goed idee. Nu ben je misschien tijdens de week wel de beste leerling van de klas, maar lukt dit ook in het weekend voor vrienden? Ja zeker! Op tafel verschijnen vaak klassiekers zoals vol-au-vent of stoofvlees met frietjes maar ze zijn niet allemaal even gezond. Op het einde van het weekend vraag je je af waarom je niet minder calorierijk hebt gekookt. Een goede tip is alvast om voldoende groenten te kopen wanneer je je inkopen gaat doen voor een avondje met vrienden. Automatisch zal je op zoek gaan naar nieuwe combinaties en gerechten waarin je ze kan verwerken. Want eigenlijk zou je minimaal 250 gram groenten per dag moeten eten, alsook 2 stuks fruit. Ze zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen voor je lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Zo helpen ze mee aan het verlagen van de bloeddruk en de LDL-cholesterol, en kan het nog eens heel erg lekker zijn, win-win toch?

Alternatieven 

Het aperitief start je gezond door een bord boordevol groenten zoals bloemkool, wortels, komkommer,…  op tafel te zetten om te dippen. Uiteraard kun je ernaast ook een kommetje chips zetten, zo is er voor iedereen wat wils. Je vrienden zullen zeker dit gezond alternatief appreciëren omdat we allemaal steeds meer en meer met onze gezondheid bezig zijn.

Groenten eten betekent niet meteen dat je geen lekkere gerechten op tafel kunt toveren. Wat dacht je van gevulde paprika’s met rijst of een groentelasagne in plaats van de klassieke lasagne bolognese. Of waarom eens geen pasta maken met lekkere ratatouille in plaats van de klassieke biefstuk friet? Ben je een fan van de Italiaanse keuken, dan kun je een pizzabodem van bloemkool maken belegd met mozzarella en tomaat. Je zult merken dat koken voor vrienden niet per se de klassieke toer hoeft op te gaan. 

Chillen

Wil je toch eerder een avond chillen met vrienden in plaats van uren in de keuken te staan? Dan kun je altijd kiezen voor een lekkere kaasplank die je zelf kunt samenstellen. Uit kleinschalig onderzoek bleek dat 6 op de 10 respondenten graag een kaasplank klaarmaakt omdat het relatief weinig voorbereiding nodig heeft. Belangrijker nog: 8 op de 10 geeft aan dat ze graag een kaasplank eten en echte cheese lovers zijn. De kans is dus groot dat je heel veel mensen zal plezieren als je ervoor kiest om een kaasplank klaar te maken. Een kaasplank heeft als bijkomend voordeel dat de gastvrouw of gastheer bij het gezelschap kan zitten. En dan nu, enkele fantastische tips! Combineer enkele zachte, (half)harde, blauwe en verse kazen voor een optimale keuze voor je gasten. Voorzie ook voldoende stokbrood en lekkere gezouten boter. Om een extra gezonde twist te geven aan je kaasplank, kun je extra’s voorzien zoals vijgen, dadels, noten en fruit boordevol vezels en vitaminen. Smakelijk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *