Je tuin onderhouden kan soms best een uitdaging zijn, maar om een verwilderde tuin te voorkomen zul je er toch iets aan moeten doen. Dit kan door het inhuren van een hovenier, maar je kunt het ook zelf doen en tuinmachines te huren. Het huren van machines zoals een hakselaar of grasmaaier is een praktische oplossing om het tuinonderhoud te vergemakkelijken. In dit artikel delen we enkele tips voor effectief tuinonderhoud en het huren van machines.
1. Voorbereiding en planning
Voordat je gaat beginnen moet je een duidelijk plan hebben voor je tuinonderhoud. Bedenk goed wat je wilt snoeien en waar er bijvoorbeeld takken verwijderd moeten worden. Een goede planning, met daarin het gebruik van verhuur machines meegenomen, helpt je niet alleen de benodigde tijd in te schatten, maar ook de specifieke gereedschappen efficiënter te benutten. Daarnaast is het goed om het tuinonderhoud regelmatig bij te houden zodat het niet zo’n grote klus wordt.
2. Kies de juiste machine
Er zijn verschillende soorten machines beschikbaar voor tuinonderhoud. Het is belangrijk om te kijken wat je nodig hebt en de juiste machine bij de werkzaamheden te kiezen. Zo kun je een hakselaar huren om hout te versnipperen, maar dan heb je waarschijnlijk ook een kettingzaag nodig om de takken te snoeien. Daarnaast heb je de keuze uit elektrische, benzine- en dieselmodellen. Welk model het beste past, is afhankelijk van de omvang van je tuin en wat je gaat snoeien of versnipperen. Een elektrisch model is eerder geschikt voor kleine tuinen of korte werkzaamheden. Niet zeker welk model je moet hebben voor jouw tuinonderhoud? Vraag het dan aan de verhuurder.
3. Efficiënt snoeien
Plan niet alles op een dag als je een grote tuin hebt en geen hulp hebt. Het is zonde als je een kettingzaag en hakselaar huurt en je die dag helemaal niet toekomt aan het versnipperen. Dan kun je beter eerst grondig snoeien en het even op een hoop leggen, voordat je de hakselaar huurt. Verwijder bij het snoeien dode takken en overtollig groen, hierdoor verbetert de gezondheid van je planten. Bedenk daarnaast of je wilt composteren of mulchen. Dat scheelt enorm in je afval en het versnipperde materiaal verrijkt de bodem met voedingsstoffen en beschermt planten tegen vorst.
4. Laat de natuur helpen
Tuinonderhoud is noodzakelijk, maar door je tuin slim in te richten hoef je minder onderhoud te plegen. Door te kiezen voor inheemse planten die hier goed gedijen, hoef je minder water te geven en heb je minder last van plagen. Hierdoor laat je de natuur zijn gang gaan en creëert het een natuurlijk evenwicht. Daarnaast dragen inheemse planten ook bij aan de biodiversiteit. Allerlei dieren, vogels en insecten weten je tuin te vinden en helpen mee in het onderhoud. Vogels en egels eten bijvoorbeeld slakken op, lieveheersbeestjes zijn gek op bladluizen.