thuiskantoor inrichten

Thuiskantoor inrichten: Tips & inspiratie voor je bureau thuis

Hybride werken is tegenwoordig de nieuwe manier van werken bij de meeste bedrijven. Toch voldoen veel thuiswerkplekken en met name het bureau nog niet aan de geldende normen voor een goede werkplek. Zo wordt er nog vaak een eettafel als bureau gebruikt of een keukenstoel als bureaustoel. Wil je je thuiskantoor zo efficiënt mogelijk inrichten, maar weet je niet hoe? Bekijk dan onderstaande tips voor inspiratie!

1. Creëer een eigen ruimte voor je bureau

Thuis liggen er vele afleidingen op de loer. Van spelende of tv-kijkende kinderen tot luide telefoongesprekken van huisgenoten. Het is voor de benodigde concentratie dan van belang dat je een eigen rustige werkruimte hebt. Dit kan bij ruimtegebrek een probleem zijn, maar ook hier zijn er alternatieve oplossingen. Als je geen aparte kamer beschikbaar hebt voor je thuiswerkplek, kun je bijvoorbeeld (akoestische) schermen in een woon- of slaapkamer plaatsen om een eigen ruimte te creëren.

2. Zorg voor een ergonomische werkhouding

Geïmproviseerde werkplekken achter de eettafel en op een keukenstoel kunnen echt niet meer. Je brengt namelijk ook thuis vaak lange werkdagen achter een computer of laptop door. Een ergonomische werkhouding is dan noodzakelijk om lichamelijke klachten te voorkomen en hiervoor is kwalitatief hoogstaand meubilair nodig. Ben je in loondienst? Dan is je werkgever verplicht om er voor te zorgen dat ook je thuiswerkplek voldoet aan de normen voor een goede werkplek. Een ergonomische bureaustoel ondersteunt je lichaam op de juiste manier dankzij de verstelbare hoogte- en zitdiepte en armleggers en lendensteun. Als je constant achter je computer of laptop moet werken, kan een zit-sta bureau voor de benodigde afwisseling in je werkhouding zorgen.

3. Een chaotisch bureau zorgt voor chaotisch werken

Als je nogal een sloddervos bent, kan je thuiswerkplek ook snel chaotisch worden. Dit kan je werkprestaties tegenwerken. Veel bedrijven hebben niet voor niets op kantoor een clean desk policy, pas deze dus ook toe op je eigen bureau thuis. Een geordend bureau zorgt voor rust in je hoofd.

4. Inrichting: balans tussen persoonlijk en zakelijk

Veel mensen die hun thuiswerkplek inrichten, doen dit vaak op basis van hun persoonlijke voorkeuren in plaats vanuit een zakelijke blik. Veel foto’s op je bureau kunnen echter voor te veel afleiding zorgen en een drukke inrichting met felle contrasterende kleuren kunnen je rust en concentratie verstoren. Je moet dus de juiste balans zien te vinden tussen een zakelijke en persoonlijke inrichting van je werkplek. Een voordeel van een thuiswerkplek is dat je je eigen smaak kunt toepassen en geen rekening hoeft te houden met de interieurstijl van een bedrijfspand.

5. Goede kwaliteit producten rondom je bureau

Een veel voorkomende irritatiebron bij thuiswerkplekken is slechte apparatuur: van een langzame of herrie makende printer naast het bureau tot een slechte internetverbinding. Controleer altijd of de beschikbare apparaten thuis voldoen aan de vereisten van je werkzaamheden en investeer in goede producten als dit niet het geval is. Deze kosten kun je bovendien vaak (deels) declareren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *