Wijnkelder vol met Wijn

Ook als échte wijnliefhebber wist je dit nog niet

Grote wijnliefhebber? Dan drink je wellicht regelmatig een glaasje omdat je van de smaak houdt. Maar dat is niet het enige interessante aspect van deze drank, ook over de productie en houdbaarheid valt nog veel te leren. Aan de hand van deze blogpost schaaf je je wijnkennis in een-twee-drie bij.  

Oud, ouder, oudst

Verbazend genoeg is het produceren van wijn mogelijks al zo oud als dinosauriërs. In China toonden opgravingen dat de drank 9.000 jaar geleden zelfs al werd gemaakt. Dit zou betekenen dat wijn nog voor de opkomst van de beschavingen in het Midden-Oosten werd geproduceerd.

Ander glas, andere smaak

Wist je dat de vorm van het glas een invloed heeft op de smaak van de drank? Je zou het niet meteen denken, maar een glas wijn zal anders smaken wanneer het smal is. Dit komt doordat een breder glas ervoor zorgt dat er meer contact is met lucht waardoor de aroma’s beter tot hun recht komen. Denk dus goed na over de vorm van het glas waarin je een volgende fles Verdejo uitschenkt. 

Fles wijn ter waarde van een Porsche

De duurste fles wijn ooit verkocht, heeft ongeveer hetzelfde prijskaartje als een Porsche en dat ligt ongeveer op 156.000 euro. De winnaar draagt de naam Château Lafite Rothschild en komt uit het jaar 1787. Daarnaast had deze fles een interessante eigenaar: Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten. 

Wijn als huidverzorging

Dat wijn voordelig kan zijn voor de gezondheid als je het drinkt met mate, wist je misschien al, maar wist je ook dat het een positief effect kan hebben op de huid? Dit noemt men ‘vinotherapie’, een wellnessbehandeling waarbij druivenpitten, schillen en restanten van de productie gebruikt worden in gezichtsmaskers en lichaamsbehandelingen. Ideaal om te integreren in je skincare routine dus. 

In de ruimte

In 2019 werd een batch van 320 wijnstokken en 12 flessen Bordeaux wijn de ruimte in gestuurd. Je zou misschien denken om ook astronauten te laten genieten van een glaasje, maar dat was niet het geval. Onderzoekers wilden bestuderen hoe het zich ontwikkelt in dit type omgeving en de drank zal dus niet worden teruggebracht naar de aarde. Wel zullen de bevindingen nuttig zijn voor de wijnbouw op onze planeet. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *