Ontkalken van je koffiemachine

Ontkalk je huishoudelijke apparaten om duurzaam te leven

Streef je ook een zo duurzaam mogelijke levensstijl na? Voorkom dat huishoudelijke apparaten al relatief snel vervangen moeten worden, door deze periodiek te onderhouden. Het onderhouden van bijvoorbeeld een koffiemachine bestaat uit verschillende stappen. Zo is het raadzaam de bewegende onderdelen hiervan regelmatig te smeren met een druppeltje olie. Er zijn speciale oliën verkrijgbaar voor het onderhouden van een koffiemachine. Daarbij is ook het gebruik van een ontkalker voor een koffiemachine verstandig. Zeker in België, waar het water relatief hard is. Het maakt de kans op slijtage aan onderdelen als gevolg van kalkvorming groter. Zowel de olie als de ontkalker bestel je gemakkelijk online voor jouw apparaat. 

Ontkalken essentieel bij koffiemachines en waterkokers 

Niet alleen bij het onderhouden van een koffiemachine is het ontkalken hiervan belangrijk; hetzelfde geldt voor het onderhoud aan een waterkoker. Zou je deze apparaten niet ontkalken, dan gaan ze veel minder lang mee. Daarbij zal er steeds minder koffie in je kopje terechtkomen, wanneer je de koffiemachine onvoldoende onderhoudt. Niet onbelangrijk, kalkvorming komt ook de smaak van een kop koffie doorgaans niet ten goede. 

Tip: kijk de garantievoorwaarden van je eigen koffiemachine nog eens na. Er zijn verschillende merken die geen garantie op het apparaat bieden, als deze niet periodiek ontkalkt wordt. 

Kijk naar de hardheid van het water in huis 

Al bij een hardheid van 4,0 dH, waarbij dH voor Duitse hardheid staat, kan er een kalkafzetting ontstaan op de onderdelen van je huishoudelijke apparatuur. Gaat het om een hardheid boven de 5,5 dH, dan loop je het risico op een onherstelbare schade als gevolg van kalkaanslag. Om je een beeld te geven van de hardheid van het water in de verschillende Belgische steden: in Antwerpen is dit 10 dH, in Gent 17 dH en in Brussel zelfs 21 dH. 

Zelf een koffiemachine ontkalken is heel eenvoudig 

Het onderhouden van een koffiemachine of waterkoker hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je voert het onderhoud zelf uit. Verschillende koffiemachines beschikken over onderhoudsprogramma’s, waarbij je stapsgewijs door het proces geholpen wordt. Zitten deze programma’s niet standaard op jouw apparaat? In dat geval kun je de handleiding van de machine nog eens nakijken, waarin vaak staat uitgelegd welk onderhoud er moet worden uitgevoerd. Handleidingen vind je tegenwoordig vaak ook online, mocht je deze niet bij de hand hebben. Bij een waterkoker kun je het ontkalkingsmiddel vaak direct in de waterkoker zelf stoppen. Spoel de waterkoker na het gebruik van een ontkalker goed door. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *