Labels

Nieuw schooljaar, nieuw opbergsysteem

Ja hoor, het nieuwe schooljaar is volle bak in gang geschoten. Dat merk je waarschijnlijk aan de nieuwe chaos die over je woning heerst. Je kinderen zijn de laatste weken thuis gekomen met boekentassen vol mappen, schriften, invulboeken en lijstjes met spullen die ze nodig hebben. Dit jaar ben jij de chaos in de kinderkamer een serieus stapje voor. Met deze organisatietips kan zelfs het kleinste kind meer orde in de chaos bewaren. 

Vast boekentasplekje

De eerste tip: zorg voor een vaste boekentasplek. Noem het gerust het ‘schoolstation’ of iets dergelijks. Het punt is dat je een plaats creëert waar je kind zijn of haar boekentas meteen kan leegmaken. Zorg voor een vaste plek voor de agenda, waar jij meteen bij kan. Voorzie een haakje aan de muur of het bureau voor de boekentas zelf. Zet een mandje klaar waar kindlief de brooddoos en drinkfles in kiepert, zo kan dat meteen mee naar de keuken. Geloof ons: orde begint en eindigt altijd met vaste plaatsen voor élk spulletje. 

Label, label, label

Als je dit jaar slechts één investering doet, laat het dan kwaliteitsvolle labels zijn. Bij kinderen geldt de gouden regel: we labelen alles. Van regenjas tot pet, van brooddoos tot agenda. Zelfs de sokken hebben er hier een. Het is dé manier om de rekenmachine vergeten op de bus, toch terug te vinden. 

Niet alleen voor kwijtspelers is zo’n label handig. Ook voor sloddervossen die al snel eens het overzicht verliezen (en dan hebben we het niet alleen over jonge kinderen) is een label een meerwaarde. Geef voor middelbare scholieren bijvoorbeeld al het materiaal van één vak dezelfde kleur qua label. Hang een label met de naam van het vak op mappen en schriften, enzovoort. Nooit meer: ‘er zitten blaadjes van Frans in mijn wiskundemap’. Of toch minder… 

Sorteren geblazen

De kinder- en puberkamer kan al eens een rommelboel worden. En dan drukken we ons nog zacht uit. De oplossing: alles in kartonnen dozen stoppen. Gelabelde dozen natuurlijk! Een doos voor de knuffels en eentje voor de strips. Een doos voor de eenzame sokken en eentje voor de losse blaadjes uit de boekentas. Een doos voor cadeautjes van lieven en eentje voor kleurpotloden. Het is voor zo’n kind gemakkelijker om iets in een grote doos te gooien bij het opruimen dan om alles netjes uit te stallen op zijn of haar bureau of in een wandrek. Wel niet vergeten af en toe goed huis te houden in al die dozen, natuurlijk…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *