Duurzaam Interieur

Gezellig maar duurzaam interieur? Dat creëer je zo

De gezelligheidsfactor van je interieur verhogen en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan het milieu? Dat lijkt in eerste instantie misschien een uitdaging, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Het enige wat je moet doen, is goed nadenken over de keuzes die je maakt. Zo is LED-verlichting bijvoorbeeld even gezellig en heel wat duurzamer dan gewone verlichting. Nood aan meer tips? De volgende helpen je op weg. 

Ga op zoek naar vintage vondsten 

Vintage vondsten zijn niet alleen enorm stijlvol, ze zijn ook een duurzame keuze. Door te kiezen voor oude meubels en decoratie geef je deze namelijk een tweede leven. Maar waar vind je zo’n schatten? In tweedehandswinkels, kringwinkels en  op rommelmarkten tik je er zeker meerdere op de kop. Daarnaast vind je online ook een zeer uitgebreid aanbod en kan je misschien zelfs onderhandelen over de prijs. Combineer ze met een gesloten gashaard voor een rustieke uitstraling. 

Gebruik natuurlijke materialen 

Je decoratie aan het uitkiezen? Ga voor natuurlijke materialen zoals bamboe, hout en kurk. Deze creëren makkelijk een knusse uitstraling, terwijl ze beter zijn voor het milieu en minder snel vervangen moeten worden. Overweeg bijvoorbeeld eventueel om kachels te laten installeren als duurzame verwarming met een hoge gezelligheidsfactor. Daarnaast kies je best voor een keuken uit hout. 

Kies voor duurzame verlichting 

Ten derde verhoog je de gezelligheid in huis makkelijk aan de hand van verlichting. Het voordeel daarvan is dat je hier eenvoudig een groene keuze in maakt door LED-verlichting en het gebruik van zonne-energie te overwegen. Ga ook voor dimmers om zo makkelijk de sfeer in de kamer aan te passen. 

Integreer planten 

Schaf ten vierde (veel) groene vrienden aan die je kan integreren in je interieur. Ze vormen vanzelfsprekend duurzame decoratie, maar ze zijn ook enorm goed voor de luchtkwaliteit in de ruimte waar ze zijn geplaatst. Bovendien hebben ze meteen een positief effect op je humeur, waardoor je maar al te graag thuiskomt in je stek. En alsof dat niet voldoende voordelen zijn, voegen ze ook nog eens een levendig accent toe aan de kamer. 

Doe aan upcycling 

Tot slot kan je nieuw leven blazen in oude meubels die je al staan hebt. Denk aan stoelen, tafels of oude kisten die je anders wellicht weg zou doen, wat niet duurzaam zou zijn. Deze kan je dan een nieuwe, frisse look geven door ze op te schuren en te schilderen of om te bouwen tot nieuwe meubelstukken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *