Gezond Eten Koken

De populaire bereidingswijzen in Vlaanderen en hun verschillen

Er zijn verschillende manieren waarop je vlees, vis en groenten kan bereiden. Wij Vlamingen houden van bakken en braden, maar je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je eten te stomen. Elke bereidingswijze kent voordelen en nadelen, bijvoorbeeld wat de smaak of het vitaminebehoud betreft. We lichten ze voor je toe.

Bakken

Bij bakken bereiden we een voedingsproduct, bijvoorbeeld aardappelen of vlees, in een open pan en op een hoog vuur. Daarbij gebruiken we olie, bakboter of margarine. In de plaats van een open pan kan je ook een bakplaat gebruiken. Het is een eenvoudige en snelle manier om eten te bereiden. Bovendien kan de gebruikte olie of boter extra smaak toevoegen, waardoor je een heel smaakvol gerecht creëert. Het nadeel is dat de olie of de boter de bereiding ook extra vet en dus ongezonder maakt. 

Grillen

Grillen vertoont gelijkenissen met bakken. Het vlees, de vis of de groenten bereid je op een gloeiende grill, waarbij de hoge temperatuur alles meteen dichtschroeit. Grillen kan op een barbecue, een grillpan, een grillplaat of een contactgrill. Het grote voordeel is het dichtschroeien zelf. Hierdoor gaan er namelijk minder smaak, vitamines en mineralen verloren. Daarnaast hoef je (nauwelijks of) geen boter of olie te gebruiken en loopt overtollig vet goed weg tussen de ribbels, wat resulteert in een maaltijd met minder vet. Ideaal voor wie houdt van gezond eten!

Braden

Verder kan je vlees lekker braden. Daarbij schroei je het vlees eerst dicht en laat je het vervolgens op een lage temperatuur langzaam garen in een afgesloten braadpan met een dikke bodem. Deze bodem zorgt voor een goede warmteverdeling. Doordat het deksel op de pan blijft, blijven de smaken beter behouden en verbruik je ook nog eens minder energie. Het is ideaal voor wanneer het vlees lekker sappig moet blijven.

Koken

Koken heeft het voordeel dat je geen vet of olie dient te gebruiken. Het vet trekt niet in het product en het levert minder calorieën op. Het nadeel van groenten koken is dat veel vitaminen verloren gaan, voornamelijk de wateroplosbare vitaminen. Vitamineverlies kan je in beperkte mate voorkomen door te koken met het deksel op de pan. Bij voorkeur kook je ook grotere stukken.

Stomen

Een andere populaire manier om je eten te bereiden, is door het te stomen. Bij het stomen van eten blijft de smaak enorm goed behouden. Tegelijkertijd wordt het toch knapperig, iets wat je bij koken natuurlijk niet krijgt. Ook qua geur en kleur scoort stomen beter. Vis, vlees en groenten worden extra sappig en drogen niet uit. Tevens is stomen gezond en duurzaam. Vitamines blijven namelijk beter behouden en door het smaakbehoud hoef je minder of geen zout toe te voegen. Olie of boter heb je evenmin nodig.

Stomen is bovendien erg eenvoudig. Je doet het bijvoorbeeld met een stoommandje of met een stoomkoker. Stoommandjes leveren wel wat extra afwas op. Vaak zijn ze bovendien niet goed af te wassen en kunnen ze niet in de vaatwasser. Een stoomschaaltje is meestal handiger, maar daarvoor heb je wel een magnetron nodig. Een stoomkoker of een stoomoven vergt een investering, maar levert het lekkerste resultaat op.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *