Veilig Thuis, na Avondje Uit

Zo geraak jij veilig thuis na een avondje uit

Stevig uit de bol gaan en enkele glaasjes alcohol drinken, gaat vaak hand in hand. Daar is op zich niets mis mee, op voorwaarde dat iedereen veilig thuisgeraakt en er niemand betrokken raakt bij een verkeersongeval. Met deze tips hoef jij je geen zorgen te maken over een veilige terugrit.

Plan van tevoren een chauffeur

Dit is wellicht de beste tip: boek een chauffeur. En dan bedoelen we heus geen privé chauffeur die jou oppikt in een limousine. Je kan een taxi bellen of gewoon een vriend, familielid of kennis vragen om jou veilig thuis te brengen. Schakel je iemand in die je kent, dan kan je een wederdienst doen en hem of haar de volgende keer zélf veilig naar huis brengen. Zo genieten jullie allebei van een gratis chauffeur!

Maak gebruik van het openbaar vervoer

Als je budget het niet toelaat een taxi te nemen, en je kan op niemand een beroep doen, kan je nog steeds gebruikmaken van het openbaar vervoer. Start je avondje uit dan bijvoorbeeld 2 uur vroeger zodat je ’s nachts al wat vroeger naar huis toe kan. Niet alle bussen, trams en metro’s rijden namelijk de hele nacht door.

Rijd samen en bespreek wie BOB gaat zijn

Ga je met enkele vrienden naar een feestje? Spreek dan af om samen te rijden met 1 auto en bepaal op voorhand wie er nuchter blijft. Het is wel uitermate belangrijk dat deze persoon zich aan de belofte houdt om niet te drinken.

Doe aan ride-sharing

Ride-sharing is een dienst die vervoersbedrijven aanbieden aan meerdere passagiers. Er wordt meestal gereden met een busje. Tijdens de rit worden er verschillende stops gemaakt om passagiers op te pikken of af te zetten op hun bestemming.

Blijf nuchter

Nuchter blijven en zelf naar huis rijden is ook een optie. Drink veel water, probeer het aanbod aan frisdranken en alcoholvrije cocktails uit en probeer zoveel mogelijk te dansen om je aandacht af te leiden van alcohol.

Regels rond promille en vluchtmisdrijf

We weten allemaal dat rijden onder invloed ten zeerste af te raden is. Zeker wanneer je meerdere glazen alcohol geconsumeerd hebt. Hoeveel promille mag je hebben en welke strafmaat is er aan verbonden? Vanaf een promillage van 0,51 kan je een rijverbod van minstens drie uur opgelegd worden en een boete tot 4.000 euro. Pleeg nooit vluchtmisdrijf, ook al heb je een glaasje te veel op. Vluchtmisdrijf wordt vaak geassocieerd met een aanrijding van een persoon, maar je kan ook vluchtmisdrijf plegen bij enkel stoffelijke schade. Doe dit nooit, want je straf zal nadien des te groter zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *