Waar moet je op letten bij het kopen van vouwgordijnen?

Vouwgordijnen blijven populaire raambekleding. Ze zijn eenvoudig, maar stralen toch heel wat klasse uit. Vouwgordijnen zijn ook heel praktisch in gebruik en passen in elke ruimte van je huis. Zin om ook vouwgordijnen in huis te halen? Wij vertellen je waar je moet op letten.

De juiste stof kiezen

Vouwgordijnen zijn vrij simplistisch qua design, maar je kan er heel wat persoonlijkheid aan toevoegen met de juiste stof. De drie populairste en courantste stoffen zijn katoen, linnen of een synthetische stof zoals polyester. Vaak bestaan vouwgordijnen uit een combinatie van meerdere stoffen. Zo heb je de gewenste uitstraling, maar blijft het wel praktisch in gebruik. 

  1. Katoen

Katoenen vouwgordijnen zijn universeel en passen in vrijwel elk interieur. Een goede keuze wanneer je stijl af en toe verandert of je graag alle kanten op wil kunnen met je interieur.

  1. Linnen

Linnen vouwgordijnen hebben een meer rustieke, warme uitstraling en staan erg goed in landelijke woningen. Ook in moderne woningen voegen ze warmte en charme toe.

  1. Polyester

Vouwgordijnen in polyester zijn praktisch in gebruik. Ze zijn vrijwel kreukvrij en makkelijk schoon te maken. Ze hebben een neutrale uitstraling en passen daardoor goed in elke ruimte. 

Hoe moet je de juiste stof nu kiezen? In de winkel kan je even voelen aan de verschillende stoffen, maar ook als je online een vouwgordijn koopt, kan je dat doen door staaltjes aan te vragen. Het voordeel is dat je ze meteen thuis voor je raam kan houden en het in de ruimte zelf kan zien. 

Vouwgordijnen voor in de woonkamer

Het juiste type kiezen

Net zoals andere raambekleding kan je bij vouwgordijnen gaan voor verduisterende of lichtdoorlatende modellen. Bij verduisterende vouwgordijnen kan je eventueel een extra voering (laten) toevoegen, zodat ze echt 100% verduisterend zijn. Vooral in slaapkamers is dat een aanrader. Je kan ook werken met verduisterende overgordijnen voor meer sfeer.

Ook de bediening is belangrijk. Vouwgordijnen kan je handmatig bedienen met een ketting, maar je kan ook kiezen voor elektrische bediening. Dat is vooral handig bij erg grote ramen, maar ook als je veel ramen hebt of als je niet goed ter been bent. Leuk bij elektrische bediening is de optie om een programma in te stellen waarbij de gordijnen automatisch openen of sluiten. 

Een ander type bediening is top-down-bottom-up, waarbij je het gordijn op elke gewenste hoogte kan hangen, zelfs onderaan het raam om zo de bovenkant van het raam vrij te houden. Dat je zo meer privacy kan creëren is een extra troef. 

Onderhoud

Vouwgordijnen kan je schoon houden door ze regelmatig te stofzuigen of het stof af te nemen. Twee keer per jaar worden ze het best gewassen. Afhankelijk van de wasvoorschriften kan je dat thuis, maar sommige gordijnen kunnen alleen chemisch gereinigd worden in de stomerij.

Zoals je merkt, zijn vouwgordijnen een mooie, handige manier om privacy, verduistering en meer sfeer te creëren in elke ruimte van je huis.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *