Vrouw bekijkt haar voordeel, van haar zonnepanelen

Met deze tips profiteer je optimaal van zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan wil je natuurlijk optimaal profiteren van alle voordelen van zelf-opgewekte stroom. Door bewuste keuzes te maken in je energieverbruik kan dat gelukkig ook! In de praktijk is dat soms nog een behoorlijke uitdaging, want in de ideale situatie wil je een beroep doen op stroom tijdens momenten dat je zonnepanelen duurzame stroom opwekken. Klein nadeel: dat is overdag als veel mensen aan het werk zijn. Hoe zorg je er toch voor dat je optimaal profiteert van de voordelen van zonnepanelen?

Stroom injecteren als prosument

Momenteel kan je als prosument, producent en consument ineen, een overschot aan stroom injecteren op het net. Hiervoor ontvang je een vaste vergoeding per kWh. De hoogte van het injectietarief verschilt per energieleverancier, maar is momenteel iets hoger dankzij de stijgende energietarieven. Desondanks blijft het voordeliger om de zelf-opgewekte zonnestroom ook écht zelf te gebruiken. In de praktijk is hiervan geen sprake; uit Nederlands onderzoek blijft dat we slechts 30% van de opgewekte energie zelf gebruiken, en liefst 70% terugleveren aan het net. De energy-efficiency laat dus te wensen over.

Hoe dat komt? De verklaring is logisch: overdag zullen zonnepanelen de meeste stroom opwekken, terwijl onze piekmomenten in stroomverbruik vaak op andere tijdstippen liggen.

Stroomverbruik afstemmen op zonnepanelen

Belangrijk is dan ook om je stroomverbruik af te stemmen op de functionele uren van zonnepanelen. Dat is lastig, zeker als je overdag weg bent van huis. Gelukkig hebben we steeds meer toegang tot slimme apparatuur, waardoor we de wasmachine of vaatwasser op afstand kunnen bedienen. Ook voorzien dergelijke ‘energieslurpers’ in slimme programma’s die vooraf in te stellen zijn. Zo kan je de wasmachine of vaatwasser op het piekmoment van de zonnepanelen laten draaien, en optimaal gebruikmaken van zelf-opgewekte stroom.

Kies voor zonnepanelen die passen bij het dak 

Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je wel van plan om deze in huis te halen? Dan is het belangrijk om te kiezen voor zonnepanelen die passen bij jouw situatie en dak. Zo bestaat er een verschil tussen een in serie- en parallel geschakeld systeem voor zonnepanelen. Bij een serieschakeling zonder optimizers is het systeem zo sterk als het zwakste paneel. Ligt er één paneel (deels) in de schaduw? Dan heeft dit een negatieve invloed op de opbrengst van het complete systeem. Laat je daarom altijd vooraf adviseren.

Twijfel je nog over zonnepanelen, of weet je over de financiële mogelijkheden? Dan kan je naast zonnepanelen kopen ook kiezen voor het alternatief: zonnepanelen huren. Interessant voor particulieren die wél willen besparen en profiteren van alle voordelen van zonnepanelen, maar voor wie zonnepanelen kopen momenteel een te grote uitgave is.  

Energie besparen in huis 

Eigen zonne-energie is in alle opzichten een vooruitgang. In aanvulling op eigen zonnepanelen zijn er nog tal van mogelijkheden om je energieverbruik omlaag te brengen, zodat je ook binnenshuis geniet van het optimale wooncomfort en je huis koel houdt, terwijl je zonnepanelen optimaal renderen. Isoleren, verduisteren als het buiten warm of juist erg koud is en de woning op een moderne manier verwarmen; het zijn voorbeelden die ervoor zorgen dat je energie bespaart, terwijl je op hetzelfde moment duurzame energie opwekt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *