Intermittent Fasting

Intermittent fasting: feiten en fabels

Intermittent fasting is momenteel helemaal in. Je hebt er misschien wel van gehoord en vraagt je af wat de voordelen zijn. In de basis is het niet veel meer dan periodes van eten en vasten met elkaar afwisselen. Het klinkt simpel, maar is intermittent fasting dat echt? Nog belangrijker is om te weten wat de voordelen zijn. We leggen het hieronder allemaal uit. 

Het idee achter intermittent fasting

Op zich is het idee achter onderbrekend vasten vrij duidelijk: door een periode geen calorieën tot je te nemen eet je in totaal minder. Er zijn verschillende schema’s om op deze manier gewicht kwijt te raken. Grofweg zijn er twee populaire vormen. De eerste is het 16:8 schema. Daarbij eet je 16 uur per dag niet en 8 uur wel. Veel mensen kiezen ervoor om laat te ontbijten en bijvoorbeeld alleen tussen 10:00 en 18:00 te eten. Maar de indeling van de uren bepaal je helemaal zelf. Anderen gebruiken liever het 5:2 schema. Dat duidt op dagen en niet op uren. Je eet dan 5 dagen in de week zoals je anders doet en 2 dagen helemaal niks. Nogmaals, deze schema’s zijn slechts populaire voorbeelden. Op het internet vind je er veel meer en je kunt zelfs kiezen voor je eigen indeling. 

Afvallen via intermittent fasting

Minder eten en dus afvallen: dat klinkt logisch. Op zich klopt dat, maar denk er wel aan dat intermittent fasting op zich geen dieet is. Want een dieet bepaalt wat je wel en niet eet. Een misvatting van intermittent fasting is dat je tijdens de uren waarin het is toegestaan mag eten wat je wilt. Terwijl je het juist moet combineren met gezonde voeding en een verantwoorde levensstijl. Als je dat doet is intermittent fasting een effectieve methode om gewicht kwijt te raken. 

Voordeel: minder tijd om te snacken

Tussendoortjes zijn echte dikmakers en met name in de avonduren populair. In de late uurtjes is het verboden om te eten volgens het 16:8 schema. Een zak chips of een paar chocolaatjes zit er niet in.  

Voordeel: maaltijden overslaan

Minder maaltijden betekent een verlaagde calorie-inname. Als je bijvoorbeeld het ontbijt of avondeten overslaat, eet je minder. Hetzelfde is waar als je kiest voor het 5:2 of vergelijkbaar schema. Je eet een paar dagen weinig tot niets en daardoor sla je maaltijden over.  

Voordeel: intermittent fasting is niet duur

Er zijn diëten die eisen dat je bijzondere gerechten met dure ingrediënten eet. Bij intermittent fasting is daar geen sprake van. Sterker nog: je eet minder waardoor je geld bespaart. 

Voordeel: je geniet van wat je eet

Bij intermittent fasting hoef je niet alles wat je lekker vindt te laten staan omdat er te veel calorieën inzitten. Bovendien is het wachten op je eerste maaltijd vaak meer dan de moeite waard. Want je geniet extra van je eerste hap nadat je het ontbijt hebt overgeslagen. 

Intermittent fasting is geen tovenarij

Periodes van vasten en eten afwisselen is dus een effectieve manier om af te vallen. Maar zoals bij alle diëten geldt dat het vooral je eigen doorzettingsvermogen is die de doorslag geeft. Via intermittent fasting overtollig kilo’s kwijtraken is mogelijk, maar je doet het niet zomaar even. 

Fabels over intermittent fasting

Er bestaan helaas nogal wat fabels over intermittent fasting. Bijvoorbeeld dat het helpt om het verouderingsproces tegen te gaan, insuline beter te reguleren en zelfs ziektes helpt te voorkomen. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Intermittent fasting is gewoon een schema dat je helpt om minder te eten. Het is een effectieve strategie om af te vallen, maar het gaat niet allemaal vanzelf. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *