Na de Zwangerschap

Hoe zit het met gemeenschap tijdens en na een zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn geweest zullen het beamen, zwangerschap heeft invloed op je seksleven. Dat komt omdat niet alleen je lichaam, maar ook je gevoelsleven verandert. Er zijn vrouwen die zo opgaan in het zwanger zijn dat ze totaal niet meer geïnteresseerd zijn in gemeenschap. Anderen zijn op zoek naar meer intimiteit en lichamelijk contact. Zeker in de eerste weken kun je misselijk en moe zijn en dan is het niet gek dat je geen zin hebt in gemeenschap. In de meeste gevallen gaat de misselijkheid en de moeheid naar een paar weken vanzelf over en komt de zin in seks ook terug. Het kan natuurlijk ook zijn dat, doordat je lichaam verandert, je partner minder zin heeft in seks. Stellen die een eerste kindje krijgen zijn ook vaak bang om gemeenschap te hebben omdat ze denken dat het kwaad kan voor de baby.

Iedere vrouw heeft tijdens haar zwangerschap andere seksuele behoeftes

Zoals gezegd zijn er vrouwen die tijdens de zwangerschap totaal geen behoefte hebben aan gemeenschap. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste vrouwen in de eerste drie tot vier maanden geen zin hebben in seks. Meestal omdat ze misselijk of constant moe zijn. Maar na die vier maanden volgt een periode waarin ze juist meer behoefte hebben aan intimiteit. Dat komt omdat dan de seksuele gevoelens van een vrouw dan sterker zijn door de hormonen. De laatste weken van de zwangerschap neemt de zin in seks weer af. Wanneer je zwanger bent en geen behoefte hebt aan gemeenschap moet je dat aangeven aan je partner. Door duidelijk aan te geven waar je wel en geen behoefte aan hebt tijdens je zwangerschap weet je partner ook waar hij of zij aan toe is. Zo kun je samen naar de beste oplossing zoeken.

Hoe zit het met seks na de bevalling?

Normaal gesproken krijg je na de bevalling het advies om minimaal zes weken geen gemeenschap te hebben. Na deze tijd zijn eventuele hechtingen opgelost en is de baarmoedermond weer gesloten. De eerste keer seks hebben na de bevalling is spannend want je weet niet of dit pijn doet en hoe het nu zal aanvoelen. Vaak heb je ook nog helemaal geen zin in seks en heb je het idee dat je er niets bij voelt. Dat is dan ook de reden dat veel vrouwen juist in die tijd één of meerdere dildos aanschaffen. Dat lijkt raar, maar door gebruik te maken van een seksspeeltje is het gevoel intenser. Let wel; iedere vrouw heeft andere behoeftes, zo ook aan seks en intimiteit. We schrijven hier dan ook over algemeenheden die echt niet op jou van toepassing hoeven te zijn!

Behoeftes van je partner zijn niet altijd hetzelfde als die van jou

Zeker tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de geboorte van een kindje lopen de behoeftes van partners sterk uiteen. Waar de vrouw nog lang niet toe is aan intimiteit en gemeenschap is de partner er misschien al lang aan toe. Het is volkomen normaal dat jullie behoeftes anders zijn. Jouw lichaam en jullie levensomgeving is sterk veranderd. Praat hierover met elkaar en bouw intimiteit en seksualiteit langzaam op. Zo kun je beginnen met knuffelen en misschien een fijne massage. Kijk of je aan elkaars wensen kunt voldoen waarbij jullie dan wel moeten aangeven wat je fijn vindt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *