Glutenvrij brood

Hoe kan je lekker glutenvrij eten?

Als je een glutenallergie hebt, dan kan de paniek best eens toeslaan. In heel veel voedingsmiddelen zitten gluten en daarom is het ook moeilijk om gevarieerd te blijven eten. Een glutenallergie is niet prettig en heeft veel tijd nodig. Je bent immers in eerste instantie veel tijd kwijt met het zoeken naar glutenvrije producten. Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt die geen gluten bevatten. Een aantal zullen we in dit artikel bespreken.

Gezond eten is glutenvrij

Zodra je hoort dat je een glutenallergie hebt, zul je vast meteen een aantal producten kunnen opnoemen die je niet meer mag eten. Denk bijvoorbeeld aan pasta en pizza. Je ontkomt er niet aan, want er zitten altijd gluten in. Allereerst is dat natuurlijk ontzettend balen, maar op den duur ga je er ook aan wennen. Je zult jezelf aan moeten leren om altijd de verpakkingen goed te lezen, voordat je iets gaat kopen. Producten waar je het niet van verwacht, kunnen toch sporen van gluten bevatten. Je wil natuurlijk niet ziek worden, dus gluten kun je het beste geheel vermijden. Sporen van gluten in een bepaalde maaltijd, kunnen jou al heel ziek maken. Gelukkig worden er steeds meer producten glutenvrij gemaakt, dat maakt het iets makkelijker om af te wisselen in jouw eetpatroon. 

Wat gelukkig te allen tijde glutenvrij is, zijn veel gezonde producten. Denk hierbij aan groenten en fruit om mee te beginnen. Deze kun je zonder moeite eten, want geen een van allen bevatten gluten. Hetzelfde geldt voor noten, pitten en zaden. Voor de rest is vis, onbewerkt vlees en melk glutenvrij, net zoals aardappelen en zilvervliesrijst. Je kunt dus gemakkelijk een volledige maaltijd klaarmaken, zonder dat deze gluten hoeft te bevatten. Dit maakt het ook mogelijk om volgens de schijf van vijf te blijven eten. Ook al volg je een glutenvrij dieet is het wel belangrijk om de schijf van vijf te volgen. Doe je dat niet, dan ga je voedingsstoffen missen, die jouw lichaam wel nodig heeft. 

Producten zonder gluten

Zoals we eerder al zeiden komen er gelukkig steeds meer producten op de markt die glutenvrij zijn. Waar pasta voorheen vermeden moest worden, hoeft dat nu allang niet meer. Normaal gesproken is pasta niet glutenvrij, omdat deze tarwe bevat. Tegenwoordig is er pasta te koop, die geen gluten bevatten. Macaroni is bijvoorbeeld al glutenvrij verkrijgbaar. 

Ook als je ging ontbijten, was je vaak alleen op melkproducten aangewezen. Brood bevat namelijk gluten en dat is nou net wat je niet mag hebben. Er was dan wel brood zonder gluten te koop, maar dat was enorm schaars. Gelukkig is het tegenwoordig wel anders. Er is genoeg glutenvrij brood te koop in verschillende vormen en smaken. Je kunt hierbij denken aan wit en bruin brood, maar ook aan brood met zonnebloempitten. Daarnaast is er brood te koop zonder gluten, maar ook pistoletjes bijvoorbeeld. Ideaal voor het weekend of voor een bepaalde feestdag. 

Over feestdagen gesproken: het is zelfs mogelijk om oliebollen glutenvrij te kopen. Steeds meer verkoopkramen maken glutenvrije oliebollen vers voor jou klaar. Houdt dat zeker in de gaten als de feestdagen weer voor de deur staan. Zo kun je namelijk toch meegenieten van al dat lekkers, zonder er ziek van te worden. 

Als je gewend bent om ze zelf te maken, dan kun je dat natuurlijk ook nog steeds doen. Als je een glutenallergie hebt, weet je er tenslotte alles van. Hierdoor weet je ook wat je weg moet laten om er niet ziek van te worden. Overigens geldt dat niet alleen voor oliebollen. Het is natuurlijk ook een leuke uitdaging om zelf brood te maken zonder gluten of glutenvrije pizza.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *