Wine tasting bij Wijnbeurs

Drie tips voor een gezellige wine tasting met vrienden

Bij het organiseren van een wine tasting denken de meeste mensen gelijk aan het vergelijken van verschillende soorten wijn. Witte wijn van verschillende druivenrassen. Of juist wijnen van hetzelfde druivenras maar uit verschillende landen. Maar, er zijn nog meer opties als je een wine tasting wilt organiseren.

Bring your own

In plaats van één persoon de inkopen te laten doen, kan ook iedereen die bij de wine tasting aanwezig is een wijn kopen naar keuze. Een wijn van hun favoriete wijnhuis bijvoorbeeld. Of een wijn die gemaakt is van de druif die zij het allerlekkerst vinden. Of die ene wijn waar ze een mooie herinnering aan hebben. Leuk als iedereen wat vertelt over de wijn, welke druif, het wijnhuis en natuurlijk kleur, geur en smaak beschrijft. De reden waarom ze de wijn gekozen hebben, maakt het natuurlijk helemaal af. 

Kies een thema

Een andere optie is het kiezen van een thema. Ga bijvoorbeeld voor een Spaanse wine tasting, waarbij u zowel rode, witte als bruiswijnen op tafel zet. Selecteer wijnen waar de Spaanse wijnwereld om bekend staat. Start feestelijk met een Spaanse mousserende wijn uit de wijnstreek Penedes: cava. Een wijn met subtiele bubbels, de geur van wit zacht fruit als appel, peer en abrikoos en in de mond een fijne mineraliteit. Een andere wijn die niet mag ontbreken bij een Spanje proeverij, is een Rioja Gran Reserva. Op meerdere vlakken een krachtpatser. Met zijn boterzachte smaak met bessen en mokka, zijn Rioja Gran Reserva’s wijnen om op ‘te bijten’. 

Glazen parade

Een laatste tip om een leuke en verrassende wine tasting te organiseren is: proef een wijn in verschillende glazen en ontdek het verschil. Het is namelijk echt verrassend hoeveel verschil de keuze voor een wijnglas kan maken voor de geur en smaak. Schenk bijvoorbeeld een volle op hout gerijpte Chardonnay in een klassiek witte wijn glas, een klein glas waarvan de kelk taps toeloopt. Schenk de wijn daarnaast in een glas met grote ronde kelk, bedoeld voor Bourgognewijnen. Proef de wijnen naast elkaar. De geuren die uit de glazen opstijgen zullen verschillen, omdat er in het grote ronde glas meer zuurstof bij de wijn komt en deze daardoor sneller ‘opstuift’, en daardoor ook de smaak. 

Ook met een rosé wijn is deze ‘truc’ de moeite waard. Schenk een typische rosé wijn uit de Franse Provence in een witte wijn glas en in een groter, rond glas met een knik op 1/3 van het glas. De opening van de kelk van dit glas is licht naar buiten gebogen, wat ervoor zorgt dat de wijn bij het drinken in de hele mond terecht komt, ook op de smaakpapillen aan de zijkant. Zo is de wijn het best in balans. Welk glas vindt u lekkerder drinken? 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *