De meesten onder ons kennen het, en diegenen die nog nooit een aanval hebben gehad, hebben enorm veel geluk. Migraine is namelijk één van de vervelendste dingen die je kan overkomen. Heb jij er af en toe last van? Wij geven je enkele tips hoe je er best mee kan omgaan.
In het kort: wat is migraine?
Als je migraine hebt, krijg je ongelofelijk veel hoofdpijn. Deze is vaak in één plek van het hoofd. Het is moeilijk om nog goed te functioneren. Misselijkheid en braken zijn ook geen uitzondering. Zo’n aanval kan duren van enkele uren tot meerdere dagen. Het hangt af van persoon tot persoon hoe frequent het voorkomt. Sommigen hebben het 1 keer per maand, anderen dan weer 1 keer per week.
Wat is de oorzaak?
Om eerlijk te zijn: er is geen één juist antwoord op de vraag wat de oorzaak van migraine is. De ene keer kan het zijn door een stijve nek na het slapen, de andere keer door hormonen. Dan is het weer erfelijkheid of is het weinig slaap. We hebben wel een gouden tip: hou bij je volgende migraineaanval een dagboek bij van alles wat je gedaan hebt die dag, hoe je je gevoeld hebt, het tijdstip wanneer je de eerste symptomen voelde… Dit kan je dokter al enorm helpen wanneer je bij hem of haar op bezoek gaat om te ontcijferen wat jouw aanvallen triggert.
Licht uit, geen geluid en slapen
Vaak zijn mensen met migraine enorm gevoelig aan licht. Het beste dat je kan doen is dus alle lichten doven, je kamer zo donker mogelijk maken en slapen. Na je slaap is de migraine meestal voorbij. Let er wel op dat je tijdens zo’n aanval behoorlijk wat kan zweten, een matrasbeschermer kopen is dan ook enorm aangeraden. Je kan eventueel een nat washandje pakken en het op je voorhoofd plaatsen, dit kan je helpen afkoelen. Zorg er ook voor dat je je in een stille omgeving bevindt. Elk geluid lijkt door je hersenen te boren, wat niet echt aangenaam is natuurlijk. Een stille, geluidloze omgeving en genoeg slaap is de boodschap.
Leg het uit
Om je beter op je gemak te voelen leg je best uit aan je familie, vrienden en collega’s wat je precies hebt, hoe je de migraine ervaart en hoe je het precies oplost. Eens je dit doet, gaat je omgeving je beter kunnen helpen om je rust te geven. Ook gaan je collega’s meer begrip voor je hebben als je naar huis moet gaan omwille van een aanval.
Hopelijk helpen deze tips je toch een klein beetje bij je volgende migraineaanval. Veel beterschap alvast!