Ongediertebestrijding

Deze beestjes storen ons het meest in de herfst (en dit kan je er tegen doen)

De herfst brengt niet alleen prachtige kleuren en koelere temperaturen, maar ook… meer ongedierte. Veel insecten en knaagdieren zoeken in onze huizen een warm plekje om te overwinteren. Maar welke diertjes zien we het vaakst? En belangrijker: hoe kan je ze uit je huis weren?

Spinnen

Geen herfst zonder spinnen! Hoewel ze het hele jaar door aanwezig zijn, worden ze in de herfst actiever in onze huizen. Ze zoeken donkere, rustige plekken op om zich voor te bereiden op de winter: kijk maar goed in de hoekjes, onder meubels of in de kelder. 

De meeste spinnen zijn onschadelijk en zelfs nuttig omdat ze andere insecten vangen. Toch vinden veel mensen ze vervelend. Om spinnen te weren, kun je regelmatig stofzuigen, vooral in de hoeken en langs plinten.

Muizen en ratten

Zodra de temperaturen dalen, zoeken knaagdieren warme, beschutte plekjes, liefst waar ze ook voedsel kunnen vinden. Je woning is de perfecte schuilplaats. Deze beestjes komen vaak binnen via kleine scheurtjes, gaten of kieren in de muur. Eenmaal binnen kunnen ze zich snel voortplanten en niet alleen voor overlast zorgen, maar ook schade toebrengen en ziektes verspreiden.

In dit geval is ongediertebestrijding dus wel belangrijk. Maar voorkomen is nog beter dan genezen:  sluit voedsel goed af en laat geen etensresten achter. Zorg ervoor dat er geen kieren of gaten in je woning zitten, vooral rondom deuren, ramen en leidingen. 

Pissebedden en duizendpoten

Pissebedden en duizendpoten komen vaak naar binnen wanneer het buiten kouder en vochtiger wordt. Ze zoeken een vochtige plek om te schuilen, zoals een kelder of badkamer. Hoewel deze beestjes geen schade aanrichten, is het niet bepaald prettig om ze binnen te hebben.

De beste manier om pissebedden en duizendpoten buiten de deur te houden, is door vochtproblemen in huis aan te pakken. Zit je toch met een plaag aan insecten in huis, dan kan fumigatie een snelle en veilige oplossing zijn om ervan af te geraken. 

Hoe voorkom ik ongedierte?

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat ongedierte je huis binnendringt:

  • Sluit kieren en gaten: Controleer regelmatig de buitenkant van je huis en dicht alle scheurtjes of openingen. Knaagdieren kunnen zich door verrassend kleine gaatjes wringen.
  • Voorkom vocht: Zorg voor een goede ventilatie, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. 
  • Bewaar voedsel goed: Laat geen etensresten rondslingeren en bewaar voedsel in afgesloten containers. Ongedierte wordt vaak aangetrokken door gemakkelijke voedselbronnen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *